Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Joulumielellä joulun jälkeenkin

Joulu on hyvän tahdon juhla. Olemme hyvällä mielellä ja toivotamme toisillemme hyvää joulua. Voisiko tämä hyvä joulumieli yltää myös joulun jälkeiseen aikaan? Se tarkoittaisi sitä, että näkisimme ensisijaisesti asioiden hyvät puolet emmekä etsisi vain epäkohtia.

Luettelenkin nyt alkajaisiksi Mikkelin kaupungin viime aikojen hyviä uutisia. Lista on pitkä. Ensinnäkin THL:n onnellisuustutkimuksessa saatiin tulos, että Mikkelissä asuvat maan toiseksi onnellisimmat ihmiset – Raumalla olivat vielä onnellisempia.

Sitten on saatu tunnustuspalkintoja muun muassa kaupungin omasta toiminnasta: Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut vei voiton MTK:n Hyvä kotimainen ateria -kilpailussa ja Mikkelin Musiikkijuhlat valittiin vuoden festivaaliksi. Eduskunnan joululahjojakin saatiin Tiedekeskus Muistin toimintaan, Suurlahden tien korjaussuunnitelmaan sekä Astuvansalmen saavutettavuuden parantamiseen. Myös yksittäisiä mikkeliläisiä tai Mikkelissä vaikuttavia on huomioitu esimerkillisestä toiminnasta.

Verrataanpa Mikkeliä ja pääkaupunkiseutua toisiinsa ja pohditaan, mitkä asiat meillä ovat paremmin kuin Vantaalla tai Helsingissä. Meillä on erinomaisesti hoidetut varhaiskasvatuspalvelut ja ammattitaitoiset ohjaajat töissä päiväkodeissa, laadukkaat koulupalvelut eri asteilla, meillä on tarjota avoimia työpaikkoja, edullisempia asuntoja kuin pääkaupunkiseudulla, omakotitontteja järven rannalla, lähellä olevia ulkoilumaastoja, luontoelämyksiä, Saimaan rantoja ja reittejä, laadukkaita ja monipuolisia kulttuuripalveluja ja lähellä tuotettua ruokaa.

Pääkaupunkiseutu on huutavassa hukassa, mitä tulee varhaiskasvatuksen henkilöstöön, asunnot ovat kalliita, omakotitaloon käsiksi pääseminen onnistuu vain harvoilta, luontoon on lähdettävä automatkan päähän eikä ruoka ole lähiruokaa. Turvattomuus pääkaupunkiseudulla lisääntyy ja nuorilta ryöstetään vaatteet päältä.

Meillä asiat näillä mittareilla ovat hyvin. Väkiluku ja syntyvyys ovat sen sijaan laskussa. Voisimmeko siis lähteä aktiivisesti markkinoimaan sitä hyvää, mitä meillä on? Pääkaupunkiseudun lapsiperheet voisivat kiinnostua Mikkelin seudun tarjoamista hyvän elämän mahdollisuuksista.

Lapsiperhe kaipaa työtä, laadukkaita varhaiskasvatuksen ja opetuksen palveluja, omaa kotia kohtuullisen matkan päässä työpaikasta, palveluista ja harrastusmahdollisuuksista sekä turvallisuutta. Voisimme uuden vuoden alkajaisiksi käynnistää Mikkelin hyvien asioiden markkinointikampanjan ja suunnata sen pääkaupunkiseudun lapsiperheille, potentiaalisille Mikkeliin muuttajille.

Jospa väkiluku lähtisikin kasvuun ja saisimme positiivisen kierteen päälle. Meillä itselläkin olisi parempi olo, kun näkisimme ympäristössämme myönteistä kehitystä ja sitä kuvaavia kasvukäyriä.

Lähdettäisiinkö muutenkin uuteen vuoteen positiivisuuden kautta. Etsitään ja tuodaan esille hyviä asioita! Niitä on mahdollista löytää jopa luottamushenkilöiden ja virkamiesten toiminnasta, kunnan palveluista, yrityksistä, ympäristöstä ja niin maaseudulta kuin kaupungin keskustasta.

Negatiivisuus ei vie meitä eteenpäin ja buustia me tarvitsemme. Hyödynnetään onnellisuuden psykologiaa, joka tutkii ihmisten hyvinvointia, vahvuuksia ja voimavaroja sekä näiden edistämistä.

Olemme uuden edessä. Uusi kunta ilman sotepalvelulaskuja aloittaa vuoden vaihtuessa, saamme uuden kaupunginjohtajan ja voimme uudistua myös itse. Toivotan kaikille kaupunkilaisille hyvää joulumieltä ja sen jatkumista uudessa kunnassa myös uutena vuotena.

Pirjo Siiskonen

Kirjoittaja on keskustan kaupunginvaltuutettu ja Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja.