Miten hallitus on hoitanut eteen osuneet kriisit? Tämä on keskeinen kysymys, josta väitellään, kun eduskuntavaalien kampanjat todella alkavat.
Jos perussuomalaisia kuuntelee, esimerkiksi korkeat energianhinnat johtuvat lähinnä hallituksen virheistä, eivätkä Euroopassa riehuvasta sodasta.
Jos taas kokoomuslaisia kuuntelee, Suomen täyskäännös Naton jäseneksi on lähinnä kokoomuksen ansiota.
Hallituspuolueet itse mielellään korostaisivat omia saavutuksiaan ja kriisin vastuullista hoitamista.
Hallituksen onnistumisesta voi olla monta mieltä. Sitä ei voi silti sivuuttaa, että loppuliukuun kääntynyt vaalikausi lienee sotien jälkeisen historiamme dramaattisimpia.
Joulukuussa 2019 keskusta pakotti SDP:n vaihtamaan pääministeriä. Heti sen jälkeen tuli korona ja sotki kaiken. Kun pandemia vähän helpotti, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
Vaalituloksen kannalta sillä on iso merkitys, mistä teemoista vaalien alla keskustellaan.
Perussuomalaiset ovat perinteisesti halunneet puhua maahanmuutosta ja EU:n huonoudesta. Tällä kertaa elinkustannusten – etenkin sähkön hinnan – nousu voi olla teema, joka tuo heille nostetta.
Kokoomus puhuu mielellään valtiontaloudesta. Kun Sanna Marinin (sd.) hallitus on hoitanut kriisejä massiivisella velanotolla, kriittiselle talouspuheelle onkin hyvät lähtökohdat. Väärin sammutettu! Kuten entinen palopäällikkö tapasi sanoa.
SDP:n valtti on suosittu pääministeri, joka on onnistunut liitelemään pikkuriitelyn yläpuolella. Edes vapaa-aikaan liittyvät kohut eivät ole jättäneet isompia tahroja hänen tefloniinsa.
Keskustalla on ollut vaikeampaa. Puolueen elo vihervasemmistolaiseksi koetussa hallituksessa ei ole näyttänyt kovin kotoisalta. Gallupit kertovat, että jopa ydinkannattajien on ollut vaikea huomata puolueen isoja saavutuksia.
Vihreilläkin rooli hallituksessa on jäänyt epämääräiseksi. Vaalikamppailussa puolueelle voi olla etua siitä, että ympäristöasiat eivät ole muissa puolueissa enää niin pinnalla kuin neljä vuotta sitten.
Tuoreet gallupit kertovat perussuomalaisten kannatuksen nousevan. Ylen mittauksessa myös keskustan kannatus värähti pohjamudista vaaksan verran pintaa kohti.
Muutoksia moneen suuntaan ehditään vielä nähdä ennen varsinaista vaalipäivää, joka koittaa tasan 12 viikon kuluttua.
Länsi-Savo seuraa vaalikamppailua tarkasti. Kunhan ehdokasasettelu on valmis, tulossa on vaalikone sekä analyysiä puolueiden tilanteista, teeseistä ja eroista.
Luvassa on myös ainakin vaalipaneeli Stellassa, vaalipiirikohtainen puoluekannatusmittaus sekä oman seudun ehdokkaiden esittelyä.
Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.