Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Onni asuu maalla ja Toivo kaupungissa

Viime vuosina on Suomi menestynyt erilaisissa onnellisuusvertailuissa hyvin. Jo viime vuosituhanen lopulla Suomessa kehitystä linjasi vahvasti maaseutupolitiikan neuvottelukunta todeten muun muassa, että aluekehittämisessä tärkeää on asumisen palvelujen kehittäminen, tämä tuo ja mahdollistaa myös muun aluekehityksen. Erilaisia asumisen tuotteistamisia ovat erilaiset kehittämishankkeet ja asuntomessut, lähialueen tuotteistamisia ja niiden tuloksia on hyvä muistaa ja tarvittaessa päivittää nykypäivään.

Vuonna 2004 oli asuntomessut Heinolassa ja loma-asuntomessut Hartolassa. Näiden ympärille Päijänne Leader rakensi alueelleen kuuden kunnan maalle muuttoa edistävän Onni asuu maalla -hankkeen, joka toimi yhteensä kolme ja puoli vuotta.

Hankkeen aikana Asikkalaan rakennettiin myös maaseutukohteita ja muuta aluetta markkinoitiin hankkeen teemalla messuilla ja eri alustoilla, mitä silloin oli tarjolla. Tämän kirjoituksen otsikko on Heinolan asuntomessujen avajaispäivästä, kun hankkeen teltalla esittelin Onni asuu maalla -hanketta, siellä vierailleelle eduskunnan puhemies Riitta Uosukaiselle, niin hän vastasi, napakasti, että mutta Toivo elää kaupungissa ja perässä tullut Topi Uosukainen kehui taas meijän Riittaa.

Sekä Heinolan asuntomessut 2004 ja Hartolan loma-asuntomessut olivat menestykselliset ja saivat positiivista näkyvyyttä ja yhdessä tekemistä alueelle.

Kokonaan uuden asumisen tuotteistamisen sai aikaan Heinolan asuntomessuilla vieraillut Töysän kunnan väki, jotka messuilla käynnin jälkeen paluu matkalla linja-autossa päättivät, että Töysän Tuurissa järjestetään vuonna 2006 omakotinäyttelyt, jossa tarjotaan edullisempia asuntoratkaisuja kuin perinteisesti asuntomessuilla.

Kunta kaavoitti raakamaan ja rakensi alueen infan ja omakotinäyttely järjestettiin linja-autossa tehdyn päätöksen mukaisesti 2006, näyttelyssä kävi noin 30 000 henkeä ja tämän jälkeen Töysän kunta aikoi vetää henkeä, mutta yrittäjät vaativat toista näyttelyä 2008 ja kävijöitä oli reilut 20 000 henkeä. Tämä omakotinäyttely järjestettiin seuraavaksi Petäjävedelle, Hirvensalmella ja Kangasniemellä. Mäntyharjulla oli myös onnistuneet loma-asuntomessut 2011.

On hienoa että pohditaan uusien asuntomessujen järjestämistä Heinolassa, uuden pohtiminen tuo aina myös uusia ajatuksia aikaan ja minun muistelemaan menneitä.

Nyt kun on saatu aikaan ja käynnistyneet maakunnalliset hyvinvointialueet ja peruskuntien uusi rooli alkaa selkiytymään ja kunnat kun ovat panostaneet yhä kehittyviin tietoliikenneyhteyksiin ja erilaiset palvelut kehittyvät alueella, on aika ottaa uusi loikka yhteystyöhön ja monipaikka-asumiseen ja käynnistetään hanke, jonka toimesta järjestetään monipaikka-asumisen näyttely yhdessä kesällä 2025 Hirvensalmella, Mäntyharjulla ja Pertunmaalla.

Maaseutu ja monipaikka-asumisen kehittäminen tarvitsee esikuvia, rakentavalla yhteistyöllä Hirvensalmi, Mäntyharju ja Pertunmaa on sellainen.

Esko Kilpinen

Kirjoittaja on pertunmaalainen keskustan kunnanvaltuutettu.