Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Onko Mikkelin kaupungin strategia ajan tasalla?

Mikkelin kaupungin valtuustokaudelle 2022-2025 vahvistettiin kaupungin strategia, joka sisältää vision, arvot, strategiset päämäärät. Lisäksi määritettiin mittarit eri osaalueille. Valtuustokausi on kohta puolivälissä. On aiheellista ja tarpeellista tarkastella, onko kaupunkistrategia tätä päivää, miten tavoitteet ovat toteutuneet ja onko syytä tehdä tarkennuksia tavoitteisiin.

On olemassa muutama osa-alue, joiden osalta voimassa oleva strategia ei riittävästi ohjaa kaupungin päätöksentekoa, eikä asioiden valmistelua. Lasten ja nuorten koulutuspalvelut, riskienhallinta sekä kaupungin konsernirakenteen kehittäminen eivät tule riittävästi esille kaupunkistrategian tavoitteissa tai sen mittareissa. Nämä kaikki linkittyvät kuitenkin läheisellä tavalla kaupungin kehittymisen kannalta olennaiseen väestön kehitykseen ja ikärakenteen muutokseen sekä kaupungin talouden tervehdyttämiseen.

Yhtenä Mikkelin kaupungin strategiatavoitteista on, että vuoden 2025 lopussa kaupungissa on 52 600 asukasta. Vuoden 2022 loppupuolella asukkaita Mikkelissä oli 52 055. Asukasluku on laskenut vuosittain ja ennusteen mukaan lasku jatkuu edelleen.

Myös Mikkelin ja Mikkelin talousalueen väestön ikääntyminen jatkuu edelleen voimakkaana. Nämä ovat realiteetteja, jotka määrittävät kaupungin kehitystä ja taloutta nyt ja tulevaisuudessa. Mikäli aiemmin mainittuja osa-alueita ei huomioida riittävällä tasolla strategiassa, ei asukasmäärätavoitteita ole mahdollista saavuttaa, kaupungin ikärakenne tulee olemaan haastava ja kaupungin taloutta ei saada kestävälle tasolle.

Lasten ja nuorten koulutuspalvelut ovat nuorille perheille erityisen tärkeitä harkittaessa paikkakunnalle muuttoa ja myös poismuuttoa. Parakit ja epäkäytännölliset tilat eivät ole nykyajan kouluja. Kaupunginvaltuustossa vahvistettiin vuoden 2018 kesällä kunnianhimoinen kouluverkkosuunnitelma ajatuksena, että Mikkelissä on Suomen parhaat koulut. Suunnitelmakokonaisuuden toteuttaminen olisi tuonut merkittäviä kustannussäästöjä. Päätösten osittainen lykkääminen ja nykyinen kustannusten nousu niin rakennuskustannuksissa kuin myös koroissa vaarantavat hyvän suunnitelman toteuttamisen. Lapset ja nuoret kärsivät.

Myös viimeaikaisessa säästökohteiden etsinnässä investointien ylitysten korjaustoimenpiteet on monelta osin kohdistettu sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelujen toimintakuluihin. Koulutuspalvelut ovat kuitenkin keskeinen osa elinvoimaa ja tämän tulisi näkyä strategiassa vahvemmin.

Myöskään riskienhallinta ei saa strategiassa riittävää huomiota tavoitteissa ja mittareissa. Otavia, vesilaitoksen investoinnit, investointeihin liittyvät erimielisyydet ja kaupungin kiinteistöhallinta ovat muun muassa merkkejä siitä, että riskienhallinta ei ole eikä ole ollut riittävällä tasolla. Kaupungin talouden terveyhdyttämiseen ja alijäämän kattamiseen liittyy tällä valtuustokaudella isoja ratkaisuja, joiden yhteydessä riskienhallinnan tarkastelu korostuu. Riskienhallinta on etukäteistoimintaa, ei jälkikäteistä tarkastelua. Riskienhallinnan pitää olla osa vuotuista strategista suunnittelua, tavoitteiden asettamista ja päätöksentekoa. Riskienhallinta on eri asia kuin taloushallinto, joka Mikkelin kaupungissa on hyvällä tasolla. Riskienhallinnan resurssit tulee ottaa tarkasteluun.

Lisäksi Mikkelin kaupunkikonserni tytäryhtiöineen on kaupungin kokoon nähden poikkeuksellisen laaja. Hyvinvointialueen toiminnan aloittamisen jälkeen suuri osa kaupungin toiminnoista, päätöksenteosta ja myös verotuloista on siirtynyt pois. Näin muuttuneessa tilanteessa on välttämätöntä, että kaupunkikonserni ja sen tehokkuus käydään perusteellisesti läpi ja tehdään tarvittavia tehostamistoimenpiteitä.

Kaupungilla on entistä pienemmät hartiat ja resurssit kantaa tytäryhtiöiden riskejä, joita se on joutunut ja joutuu jatkossakin ottamaan.

Risto Rouhiainen

Kirjoittaja on mikkeliläinen kauppatieteiden maisteri ja keskustan kaupunginvaltuutettu.