Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Holtitonta ja vastuutonta rahankäyttöä

Mikkelin kaupungin rahankäyttö niin sanottuihin ”elinvoimahankkeisiin” on ollut vastuutonta ja holtitonta. Viimeisin tapaus on satamassa sijaitsevan veturitallin ynnä muiden alueiden maankäytön 2,225 miljoonan euron kupru. Osuuskauppa Suur-Savo halusi rakentaa siihen uuden Prisman. Tässä puuhailussa kaupunki tuhlasi 2,225 miljoonaa euroa ostamalla VR:ltä maa-alueet, vaikka alkuperäisen aiesopimuksen mukaan Osuuskaupan piti ostaa alue VR:ltä suoraan.

Kritisoin useaan otteeseen sitä, kun yhtäkkiä viranhaltijoiden valmistelussa tilanne muuttuikin niin, että kaupunki ostaa maa-alueen itselleen ja luovuttaa sen myöhemmin Osuuskaupalle.

Nyt Prisma-hankkeen peruuntumisen vuoksi meillä on käsissämme alue, jonne ei tule rakentamista niin paljon, jos lainkaan, että rakennusoikeutta myymällä saisimme takaisin tuon maksetun kauppasumman.

Rauhoitetun naurulokkiyhdyskunnan ja rakennushistoriallisen veturitallirakennuksen aiheuttamat haasteet kaavaprosessissa ja Prisman mahduttamisessa alueelle tiedettiin etukäteen. Korvat ja silmät kuitenkin ummistettiin tosiasioilta ja meitä muutamia, jotka teimme muutosesityksiä ja pidimme kriittisiä puheenvuoroja, moitittiin ”kehityksen jarruiksi”.

Tein kaupunginhallituksessa 19.4.2022 muutosesityksen ja vaadin Veturitallin alueen esisopimusta Osuuskaupan kanssa uuteen valmisteluun. Perustelin esitystäni päättäjille annettujen virheellisten tietojen vuoksi ja toin esille, että kaupungin tulee neuvotteluissa paremmin varmistaa veronmaksajien etu ja etteivät taloudelliset riskit saa laueta kaupunkilaisten maksettavaksi. Esitykseni hävisi äänestyksessä ja kaupunginhallituksen enemmistö vei kaupungin edun vastaista päätöstä eteenpäin.

Oliko oma vaikutuksensa sillä, että kaupunginhallitus oli maaliskuun lopussa kutsuttuna Osuuskaupan ”infotilaisuuteen” Mikkelin Klubille. Itse en tuohon lobbaustilaisuuteen osallistunut, sillä mielestäni päätöksentekijöiden tulee pitää itsensä riippumattomina.

Ehdotin, että klubitilaisuuden sijaan kaupunginhallituksen kokouksessa tulee päätöksentekijöille kertoa kaikki tarvittava informaatio, ei erillisissä klubitilaisuuksissa. Paheksuntaahan mielipiteestäni nousi. Nyt näyttää sille, että tuo lobbaus maksoi kaupunkilaisille 2,225 miljoonaa euroa. Tämä summa olisi kaupungilta säästynyt viime vuonna, jos Osuuskauppa olisi ostanut havittelemansa maa-alueen suoraan VR:ltä, eikä olisi hyväksikäytetty kaupunkia siinä välikätenä.

Mielestäni tulee aina noudattaa yhdessä sovittuja sääntöjä ja olla kaikkia toimijoita kohtaan tasapuolinen. Valtuuston hyväksymässä maapoliittisessa ohjelmassa on kuvattu prosessi, kuinka maakaupoissa tulisi toimia. Jos kaavoja laaditaan yksityisten maille, tulisi tehdä maankäyttösopimus, jossa määritellään perittävä korvaus kaavoituksella syntyvästä maanarvon noususta.

Jos tätä olisi noudatettu, olisi viranhaltijoiden kuulunut neuvotella kaupungin ja VR:n välille maankäyttösopimus. Tällaista ei tehty, eikä maankäyttösopimusvaihtoehtoa, eikä sen edellyttämiä laskelmia edes esitelty päättäjille.

VR:lle maksettu 2,225 miljoonan euron kauppahinta oli aivan posketon. VR sai itselleen asemakaavan muutoksen aiheuttaman oletetun arvonnousun melkein kokonaan. Nythän Prisma-hankkeen kariuduttua arvonnousua ei tullutkaan ja kaupunki osti VR:ltä vaikeasti hyödynnettävää ja pilaantuneita maa-alueita 2,225 miljoonalla eurolla.

Satu Taavitsainen

Kirjoittaja on mikkeliläinen kaupunginvaltuutettu ja liike nytin kansanedustajaehdokas.