Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Teppurointi energiayhtiöillä pitää osata lopettaa joskus

Etelä-Savon energia Oy:n vähemmistöosuuden myyminen ulkopuoliselle ei ole hyvä päätös. Siitä huolimatta se voi olla paras mahdollinen.

Mikkelin kaupungin pitää kuitata taseistaan kymmenien miljoonien eurojen alijäämät vuoden loppuun mennessä. Nyt näyttää selvältä, ettei muita konsteja ole – ainakaan tätä parempia ja ainakaan tarvittavassa aikataulussa.

Asian ympärillä on teppuroitu vuosikausia kaupungin päätöksenteossa. Etelä-Savon energian eli Esen myynti edes osittain on monille valtuutetuille arka asia. Siksi vaihtoehtoisia tapoja on etsitty aivan loppuun saakka.

Hatusta ei ole löytynyt kania, ei rusakkoa. Aika loppuu. Valmistelu pitää keskittää yhteen asiaan, jos valmista halutaan määräajassa.

Päätöksen syntyminen on tärkeää siksikin, että jähnääminen energiayhtiöjärjestelyissä näyttää kuluttavan niin paljon energiaa, että muut asiat jäävät hoitamatta.

Ehkä kaupasta saadaan sen verran happea kaupungin kassaan, että valtuutetut voivat keskittyä elinvoimaan ja rakenteellisiin asioihin. Nyt aika tuntuu menevän riidellessä kokonaisuuden kannalta vähäpätöisissä asioissa.

Valtuusto linjasi lokakuussa marssijärjestyksen, jolla alijäämien kattamista selvitetään. Ykkösvaihtoehto oli, että rahat kaivetaan Esen sisältä ja Ese tulouttaa summan kaupungille. Kaupungin tarvitsema rahamäärä osoittautui niin suureksi, ettei sitä Esestä löytynyt. Yhtiön hallitus nosti kädet pystyyn viime viikolla.

Jos valtuuston linjaus pitää, jäljelle jää se vaihtoehto, että kaupunginhallitus etsii Esen vähemmistöosuudelle mahdollisimman hyvän ostajan.

Ihan helppo tehtävä ei tämäkään ole. Ensinnäkin kauppahinta pitää saada mahdollisimman korkeaksi. Toisaalta kaupan jälkeenkään asiakkaiden maksamat hinnat lämmöstä ja sähkönsiirrosta eivät saisi karata korkeiksi. Ja muutenkin ostajan ajatusten yhtiön tulevaisuudesta pitäisi olla järkeviä.

Moni päättäjä tavoittelee kulisseissa ratkaisua, jossa Esen vähemmistöosuus myytäisiin nimenomaan maakunnalliselle Suur-Savon sähkö Oy:lle. Kun Mikkeli omistaa jo nyt yhtiöstä ison siivun, tässä kaupassa voisi tietyillä ehdoilla olla järkeäkin.

Mikkeliläispäättäjiä tässä kuviossa närästävät etenkin kaupungin heikko vaikutusmahdollisuus Suur-Savon sähkössä sekä pelko sähköverkkoyhtiöiden yhdistämisestä.

Aiheellisia huolia.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.