Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikko | Luonnon roskaaminen

Metsässä liikkuessani alkaa aina ärsyttämään, kun näkee kaikenlaista roskaa, esimerkiksi karkkipapereita, tyhjiä tupakka-askeja ja kaikenlaista muovia, joka ei edes maadu. Eläimet saattavat sotkeentua kaiken maailman roskiin, ja sitten ne kuolevat niihin. Kannattaisiko harkita, mitä teet? Kalastussiimalla luonnossa voi vaikka kuristaa linnun jumiin.

Suomessa ovat asiat vielä aika hyvin, mutta kun mennään ulkomaille, ongelmat moninkertaistuvat. Monet joet Kauko-idässä ovat enemmän täynnä muovia kuin vettä. Siellä ei ole hyvää jätehuoltoa. Muovia voitaisiin kerätä vaikkapa seulontalaitteella. Rikkaat ihmiset, heillä kun sitä rahaa löytyy, onko pakko käyttää kaikki raha autoihin tai johonkin turhuuksiin? Miksi et voi ostaa rahalla esimerkiksi seulontalaitetta ja auta maailmaa?

Lapin-reissulla näin kaikenlaisia roskia. Mistä ne ovat tulleet sinne? Kuka ne vei sinne: suomalaiset vai turistit vai ketkä?

Mutta onko sillä mitään väliä, roskaako, kun kaikki muutkin roskaavat? No, sitä väliä, että jos sinä lopetat roskaamisen, olet tehnyt omalta osaltasi kaiken työn ja voit houkutella muitakin lopettamaan roskaamisen.

Minun mielestäni kaikkien maiden pitäisi olla kuin Singapore, että roskaamisesta tulee tuntuvat sakot. Se voisi opettaa maailmaa paremmaksi roskaamisen suhteen.

Ihmiset, herätkää, lopettakaa roskaaminen. Pienellä vaivalla voit tehdä suuren avun maailmalle. Olisiko mitään ideaa kansallisessa roskienkeruupäivässä joka vuosi, elikkä silloin kaikki ihmiset keräisivät roskia maasta.

Ville Ahonen

Kirjoittaja on Mäntyharjun yhtenäiskoulun oppilas.