Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Metsät ovat toimeentuloa ja turvaa

Metsissä on kyse toimeentulosta, työpaikoista ja turvallisuudesta. Metsistä puhuttaessa nämä kaikki tekijät on otettava huomioon.

Metsänomistajat voi jakaa kolmeen ryhmään: metsänomistajiin, etämetsänomistajiin ja epämetsänomistajiin. Luokitteluni perustuu viime aikoina julkisuudessa käytyyn keskusteluun eikä ole millään muotoa virallinen.

Metsänomistaja on sellainen, joka asuu metsänsä ympäröimänä tai vähintäänkin metsä on läsnä omistajansa arjessa. Metsällä on suuri merkitys taloudellisesti, mutta erityisesti muiden arvojen kautta – ei vähiten sukupolvien ketjun myötä.

Metsänomistaja arvostaa metsää osana omaa historiaa ja turvallisuuden tunteen luojaa – vaikeinakin aikoina metsään voi luottaa taloudellisen ja henkisen hyvinvoinnin antajana.

Etämetsänomistaja on samankaltainen kuin metsänomistaja, mutta suhde vaihtelee enemmän. Metsä ei ole osa jokapäiväistä elämää eikä välttämättä jokavuotistakaan.

Monelle etämetsänomistajista metsän taloudellinen merkitys on pieni, mutta muut arvot voivat olla suuria. Osalta metsä on jopa saattanut unohtua.

Epämetsänomistaja on sellainen, joka ei aina edes omista metsää, mutta hänellä on siitä vahvoja mielipiteitä. Epämetsänomistajaa leimaa usein ideologinen tausta eikä omistajuudella ole hänelle arvoa – metsät ovat "meidän metsiä".

Jos metsänomistaja kokee, että hänen omaisuudestaan keskustellaan hänen ohitseen tai tullaan sanelemaan, mitä hän saa tai ei saa metsässään tulevaisuudessa tehdä ollaan suurien tunteiden äärellä.

Pienellä palkalla tai eläkkeellä tai osana maatilan tulonmuodostusta elävälle ihmiselle metsä on antanut turvaa pahan päivän varalle. Nyt tuota turvaa tarvitaan, kun elinkustannukset nousevat ja Venäjä on systemaattisesti murentanut yleistä turvallisuuden tunnetta.

Turvaa murentamaan ei tarvita enää yhtään kieltoa, uhkaa eikä vaatimusta Euroopan unionilta eikä kansallisilta päättäjiltä. Nyt on luotettava suomalaiseen metsätalouteen ja metsänomistajaan.

Vesa Kallio

Kirjoittaja on mikkeliläinen MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja ja keskustan kansanedustajaehdokas.