Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomen vientiteollisuutta parannettava

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomen ulkomaankaupan tavaroiden vientiarvo 2021 oli 69 miljardia euroa ja palveluiden vienti 28 miljardia euroa. Vaihtotaseen ylijäämä 2002 oli 12 miljardia euroa, kun 2011 – 2019 vaihtotase oli alijäämäinen.

EU-maiden osuus Suomen tavaraviennistä oli 2021 lähes 60 prosenttia, Saksa oli tärkein vientimaamme 13,3 prosentin osuudellaan ja Ruotsi toisena 10,3 prosentin osuudella. Venäjän vienti oli yli viisi prosenttia, jolle on Ukrainan sodan alettua etsitty korvaavia kohteita.

Suomen vientiteollisuuden tärkeimpiä tuotteita ovat kemia-, metsä-, metalli- ja sähköteollisuuden tuotteet sekä kuljetus-, matkailu-, tietotekniset- ja asiantuntijapalvelut.

Euroopan unioni on asettanut hiilineutraaliuden tavoitteeksi 2050 ja Suomi omaksi tavoitteeksi 2035. Suomi ei pienenä maana voi globaalissa maailmantaloudessa yksi ratkoa teollisuuden, matkailun ja arjen ilmastopäästöongelmia, se vaatii isojen teollisuusmaiden kuten Kiinan ja USA:n vahvempaa panostusta.

Koska ilmastopolitiikka ohjaa tällä hetkellä niiden maiden toimintaa, joihin Suomi vie tuotteitaan, on tärkeää että Suomi on jatkossakin eturintamassa kehittämässä uusia vähäpäästöisiä tuotteita ja palveluita, joka luo Suomeen uusia työpaikkoja, vähentää ilmastopäästöjä ja auttaa säilyttämään luonnon monimuotoisuutta.

Yrityselämä ja teollisuus ei ole yksin vastuussa Suomen viennin tulevaisuudesta, lasten varhaiskasvatus, peruskoulu ja toinen aste tulee olla kunnossa, jotta yritykset saavat osaavaa työvoimaa sekä korkeakoulujen ja yliopistojen kautta tutkijoita ja tuotekehittäjiä. Myös julkisten palveluiden kuten tiet, rautatiet, satamat, tietoliikenne, sähköverkot ja kaavoitus pitää tukea yritystoimintaa.

Yksi kasvava maailmanlaajuinen teollisuuden ala tulee olemaan puhtaan veden tuottaminen jätevedestä, jonka johdosta LUT-yliopisto aloittaa vesiteknologian diplomi-insinöörikoulutuksen Mikkelissä 2023.

Jarno Strengell

Kirjoittaja on mikkeliläinen sosiaalidemokraattien kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas.