Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Minkä ihmeen takia?

Luin tai kuulin tässä viimeaikoina, että edistys on saavuttanut merkittävän virstanpylvään. Ihmisen aivoihin kyetään laittamaan joku siru tai muu implantti ja aivot voivat suoraan hakea kaikkia viisaita asioita tietokoneelta. Ei tarvita mitään näppäimistöjä tai muita muinaismuistoja. Eikä ajatella.

En tähän hätään keksi moisesta edistysaskeleesta selkeää hyötyä kuin yhdessä tapauksessa: eri puolilla kehoa olevien kahden oikein imelän kutinakohdan samanaikainen rapsuttaminen kaksinkertaistaa nautinnon.

Mutta takaisin keksintöön: veikkaisinpa, että toteutuessaan myötävaikutus olisi molemminpuolista. Ajatellaanpa jonkin rikkinäisen koneen omatoimikorjaajaa. Kun homma menee vikaan, niin kuin se yleensä menee, kone ottaa ohjat: ”aivot irti. Annahan kun minä.”

Ennen kuin aivoihin ruvetaan laittamaan tietokoneyhteyksiä laajemmin, toivottavasti joku omilla aivoillaan ajatteluun kykenevä kysyy ”minkä takia. Minkä ihmeen takia ihmisestä pitää tehdä kyborgi?

Jos nämä kysyjät syrjäytetään kaupallisten ja sotilaallisten intressien vuoksi, samalla tulee kyseenalaistettua ihmislajin tieteellinen nimi homo ”sapiens”.

Jorma Huttunen

Kirjoittaja on mikkeliläinen.