Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Mitä tehdä, kun tikka masala uhkaa Mikkelin torin akselinäkymää? – 10 pointtia toreista, byrokratiasta ja tekemisen meiningistä

Intialaista ruokaa tarjoileva Curry Time tuli Mikkelin torille kalabaliikin saattelemana. Näyttää siltä, että ruokakontti saattaa lähteä torilta samanlaisella metelillä.

1. Mikkelin torin ruokatarjonta kehittyi viime kesänä oikeaan suuntaan. Perinteistä kattausta löytyi torikahviloista ja muikkukojuista. Eksoottisemman ystäville tuli tarjolle thaimaalaista, intialaista, meksikolaista ja italialaista.

2. Curry Time oli yksi uusista yrittäjistä. Kokemuksesta voin sanoa, että butter chickenissä ja tikka masalassa olivat maut kohdillaan ja palvelu ystävällistä. Kontin interiööri toki oli rouheaa, eikä ravintolakontti ulkoisestikaan mikään torin kaunistus ole.

3. Torielämään kuuluu myös väliaikaisuus ja rosoisuus – markkinameininki. Siitä syntyy torien viehätys.

4. Kaupungin lupa- ja valvontajaosto käsittelee Curry Timen poikkeamislupahakemusta torstaina. Jos hakemus evätään, ravintola ei saa tiloilleen rakennuslupaa eikä toiminta voi jatkua. Viranhaltijaesitys on, ettei lupaa myönnettäisi.

5. Perusteet hylkäämiselle kuulostavat asiallisilta ja vankasti säädöksiin nojaavilta. Hommaa on harkittu monelta kantilta. Lausuntoja tahoilta on pyydetty, ongelmia havaittu. Rakennus on kaavan vastainen eikä nivelly saumattomasti arvokkaaseen kaupunkikuvaan. Myös torin "akselinäkymät" ovat vaarassa, kun rakennus niitä ikävällä tavalla peittää. Yrittäjien tasapuolinen kohtelukin vaarantuu.

6. Yrittäjä vetoaa siihen, että kyse on paikasta, jonka he ovat kaupungilta vuokralle saaneet. He ovat olleet käsityksessä, että paikalla voi ravintolaa pyörittää. He myös muistuttavat, että kaupunki nimenomaan on kannustanut yrityksiä kokeilukulttuuriin, jolla torista saadaan kiinnostava ja elinvoimainen.

7. Kulttuurierot saattavat selittää osan Curry Timen ongelmista – yrittäjät ovat lähtöisin Bangladeshista. Ehkä suomalainen byrokratia onnistui yllättämään. Ainakaan kaikki torille tulon reunaehdot eivät yrittäjille selvinneet, vaikka asiaa jo viime talvena vatkattiin edes ja takaisin.

8. Yhden ravintolakontin kohtalo on Mikkelin ja mikkeliläisten kannalta pieni asia. Isompi asia on, jos Curry Timen tapaus kertoo jotain yleisempää toimintakulttuurista. Kun toinen käsi houkuttelee ja toinen näyttää stop-merkkiä, niin huono fiilishän siitä yrittäjälle jää, vaikka koneisto kuinka noudattaisi lakia, asetuksia ja jok'ikistä normia.

9. Yritysmyönteisyyttä mitattaessa Mikkeli ja Mikkelin seutu löytyvät usein listan hänniltä. Jostain syystä yrittäjät kokevat, ettei homma täällä toimi niin kuin pitäisi.

10. Julkisen hallinnon pitää toimia tasapuolisesti ja pykälien mukaan. Ei kaupunkien ja kuntien silti ole pakko kääriä itseään niin tiukasti byrokratiaan, ettei henki kulje. Asenne ratkaisee.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.