Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Elämmekö edelleen kuin viimeistä päivää?

Tulevalla hallituksella on työsarkaa tarjolla oikein kunnolla. Kyse on siitä kuka sitä hoitaa ja miten. Elämmekö edelleen kuin viimeistä päivää – velkaantuen lisää. Voiko holtiton rahan käyttö viedä meidät EU:n kontrolloitavaksi? Miten käy kansallisen päätöksenteon?

Ostovoima heikkenee veroja kiristämällä – talous elpyy, kun raha kiertää. Veroja keventämällä ostovoima korjaa tilannetta hitaasti, mutta varmasti. Veroja ei kerry ilman kuluttamista ja työtä.

Inflaatio on maailmanlaajuinen ongelma. Syitä tähän on monia, sota, pakotteet ja niin edelleen. Verotuskäytäntömme kirittää inflaatiota. Polttoaineiden, ruuan ja energian hinta on karannut laukalle jo ajat sitten ja verotus on pääroolissa.

Energian tuotantokustannuksissa ei ole juuri muutoksia. Mistä hinnat ”tippuivat”? Maksatetaanko Uniper-kaupan 5,6 miljardin euron tappiot kansalaisilla – tätä voi vain pohtia. Esimerkiksi Viroon sähköä myydään 16 sentillä per kilowattitunti. Miten se on mahdollista?

Kotimainen ruoka maksaa enemmän kuin sama vientituote. Viennin tukiko hintaa laskee? Tuottajalle sanellaan hinnat. Tuottamisen kustannukset ovat nousseet rajusti polttoaineen ja energian hinnan myötä. Suuret kaupan alan ketjut repivät jättituloksia ja samaan aikaan tuottajilta loppuu leipä.

Ilman autoa emme pääse töihin, harrastuksiin ja muille tarpeellisille asioille. Päästötavoitteiden pakkomielteinen toteuttaminen kuluista välittämättä on loputtava. Suomi ei pelasta maailmaa, vaikka lakkaisimme olemasta.

Sähköautoihin ei kaikilla ole varaa. Valmistus syö luonnonvaroja merkittävästi ja elinkaarikin on lyhyt. Sähköauton kallis akusto voi olla vaihtokunnossa jo kuuden vuoden iässä. Auto on täysin riippuvainen sähköstä. Olisiko eskalaatiotilanteessa sähköä vai käveltäisiinkö? Sähkön tuottamisessakin syntyy päästöjä.

Bensa- tai dieselauton käyttöikä vastaa noin tuulivoimalan käyttöikää. Kestävämmät polttomoottoriautomme ja pidempi käyttöikä on ympäristölle parempi vaihtoehto.

Tuulivoimasta voi ajatella osin samoin kuin sähköautosta. Yhden voimalaitoksen rakentaminen kuluttaa 150–190 tonnia terästä, 500–1000 kuutiometriä betonia, useita tonneja alumiinia, kuparia ja muovia. Käyttöikä on noin 25 vuotta. Yksi tuulivoimala syrjäyttää metsää keskimäärin 6 hehtaaria.

Jani Hotanen

Kirjoittaja on liike nytin hirvensalmelainen kansanedustajaehdokas.