Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta KansanEläkelaiTos vaihtoi Omakannan nimen OmaKannaksi, ja se oli pieni mutta surullinen virhe

Hyvää suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivää!

Länsi-Savo on kertonut talven aikana useammassakin jutussa Kansaneläkelaitoksen Omakanta-palvelusta. Palvelussa on hieno idea, mutta käyttäjän kannalta se on keskeneräinen ja osin hankalakin.

Kalevalan päivän kunniaksi Kansaneläkelaitos – virasto itse käyttää mieluummin itsestään nimeä Kela – meni pilaamaan palvelun nimenkin. Virasto kertoi muuttaneensa nimen OmaKannaksi.

Kela siis vaihtoi sanan keskeltä yhden k-kirjaimen pienestä isoksi.

Iso vai pieni koo? Mitä välii, who cares, saattaa moni perustellusti ajatella. Kyse ei ole ilmastonmuutoksen tai maailman väestökriisin kaltaisesta isosta ongelmasta.

Kyse on pienen pienestä, paikallisesta, suomalaiseen kulttuuriin liittyvästä ongelmasta. Kyse on arvostuksesta – siitä, mitä ajattelemme suomen kielestä ja suomalaisesta kulttuurista.

Suomen kielen sääntöjen mukaan isoja kirjaimia ei ripotella sanojen keskelle sen mukaan, mikä markkinointitiimissä tuntuu dynaamiselta.

Kielen säännöillä on väliä. Isoilla alkukirjaimilla, väleillä ja välimerkeillä on tekstissä tehtävänsä. Aika hassultahan se näyttääkin, jos isoja ja pieniä kirjaimia ripottelee tekstiin fiilispohjalta. Havainnollistan asiaa tämä kirjoituksen otsikossa.

Jostain syystä juuri erisnimet houkuttelevat rikoksiin suomen kieltä vastaan. Järkevien suomenkielisten ja kielen sääntöjä noudattavien nimien keksiminen tuntuu monelle organisaatiolle ylivoimaiselta.

Brändäämisen innossa unohtuu, mikä tehtävä nimillä itse asiassa on.

K-kirjaimen koon muuttaminen on paitsi pieni myös surullinen asia:

1. Pahinta on, että vastaavat "rikokset" ovat aivan arkipäivää. Kansaneläkelaitos joutui tämän kirjoituksen syntipukiksi sattumalta. Vastaavia huonoja esimerkkejä löytyy muualtakin vaikka kuinka paljon: Stroke Unit, Traficom, Metropolia, Itella, No Harm Center ja Väylä. Paikallisista mainittakoon vaikkapa Saimaa Stadiumi.

2. Onhan se murheellista, että Kelassa tai muualla verovaroin pyörivässä julkishallinnossa ei arvosteta suomen kieltä.

3. Synti on helpompi antaa anteeksi, jos edes motiivit ovat hyväksyttävät. Mitkä Omakannan lukuisista ongelmista poistuvat uuden, entistä isomman K-kirjaimen myötä. Mikä hyöty muutoksesta ylipäänsä syntyy?

Suomen valtiolla on kokonainen laitos, jonka tehtävänä on edistää suomen kielen käyttöä. Laitoksen nimi on Kotimaisten kielten keskus eli Kotus.

Kotus tekee hyvää, ammattitaitoista työtä ja yrittää paimentaa myös nimeämiskäytäntöjä. Jostain syystä valtionhallinnon markkinointiväki näyttää vähät välittävät tästä asiantuntemuksesta ja luottaa mutuun ja brändikonsultteihin.

Pitäisikö Kotukselle myöntää oikeus pakkokeinoihin ja rankaisemiseen?

Kirjoittaja on Länsi-Savon vastaava pääToimittaja.