Nordic Ren-Gas Oy kertoi maanantaina, että Mikkeliin suunniteltu iso investointi etenee.Viime talvena ensi kertaa esitellyssä hankkeessa on tarkoitus rakentaa Esen Pursialan-voimalan yhteyteen laitos, joka muuntaisi hiilidioksidia tuulisähkön avulla metaaniksi. Kaasu käytettäisiin rekkojen polttoaineeksi.
Noin 150 miljoonan euron investointi olisi Mikkeliin enemmän kuin tervetullut. Seuraavaksi edessä on kaavoitus ja ympäristöluvan hakeminen. Jos vielä rahatkin investointiin löytyvät, tuotanto voisi alkaa ehkä vuonna 2026.
Maanantaina Mikkelissä kuultiin myös muita tulevaisuuden energiamurrokseen kytkeytyviä uutisia. Ministeriöiden selvitysmieheksi pyydetty eläkkeellä oleva kenraali Arto Räty kertoi kaupungintalon seminaarissa tuulivoiman rakentamismahdollisuuksista Itä-Suomessa. Koska tuulivoima häiritsee armeijan tutkia, itäisen Suomen rajamaakunnat ovat jääneen muuta maata jälkeen tuulivoiman investoinneissa. Räty ei luvannut tilanteen korjaamiseen nopeita ja helppoja konsteja. Kyse on lopulta pitkälti poliittisista valinnoista.
Tuulisähkön tuotannon lisääntyminen on aluetalouden kannalta hyvin keskeinen asia. Investoinneilla, verotuloilla ja sähköhuollolla on oma merkityksensä, mutta suurin potentiaali tässä liittyy niin sanottuun vetytalouteen, jota myös Pursialaan suunniteltu investointi edustaa.
Perusideana on muuttaa uusiutuvaa tuuli- tai aurinkosähköä muotoon, jota voidaan varastoida ja käyttää joustavasti. Näin korvataan fossiilisia polttoaineita.
Koko homma perustuu siihen, että käytössä on runsaasti edullista ja päästötöntä sähköä. Mittaluokasta saa hyvän käsityksen, kun muistaa, että Pursialaan kaavailtu laitos veisi sähköä saman verran kuin Esen verkon alueella tällä hetkellä käytetään sähköä yhteensä.
Kun vaalien jälkeen uutta hallitusohjelmaa kirjoitetaan, odotukset ovat on isot. Itä-Suomea ei saa päästää muodostumaan pusikoituvaksi puskurivyöhykkeeksi. Kyse paitsi alue- myös turvallisuuspolitiikassa. Mahdollisuus rakentaa tuulivoimaa on tässä keskeinen tekijä. Jos poliittista halua löytyy, tekniset ratkaisutkin tähän keksitään.