Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ammatillinen koulutus ansaitsee kunnon rahoituksen

Etelä-Savon Koulutus Oy (Esedu) varmistaa omalta osaltaan Etelä-Savon maakunnan kilpailukyvyn ja elinvoiman tuottamalla jatkuvasti ammattilaisia työelämän tarpeisiin sekä opiskelijoita korkea-asteen koulutukseen.

Ammattiopiston rooli ja merkitys koulutuskentässämme jää usein liian vähälle huomiolle, vaikka sen merkitys on valtava sekä jatko-opintoihin että suoraan työelämään tekijöiksi siirtyvien osalta. Esedusta valmistuu vuosittain satoja opiskelijoita kaikille ammattialoille. Lisäksi työssäkäyvästä väestöstä merkittävä osa kehittää vuosittain osaamistaan erilaisten lyhytkurssien avulla.

Useimmalla alalla, kuten sosiaali- ja terveysalalla, ravintola- ja catering-alalla sekä kone- ja tuotantotekniikassa, on jatkuva ja lisääntyvä osaajapula. Osaajapula on myös yritysten merkittävin kasvun este tällä hetkellä. Monet yritykset ovat joutuneet sulkemaan ovensa tai vähentämään olennaisesti palvelujaan työntekijäpulan vuoksi.

Ammattiopisto ja KasvuEsedu ovat yhdessä kehittäneet useita ratkaisuja työvoimapulaan. Jokaiselle peruskoulun päättävälle nuorelle tarjotaan opiskelupaikka joko suoraan toiveammattialalla tai tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen kautta. Ketään ei jätetä, eli tukea ja ohjausta tarjotaan kaikille erilaisissa elämäntilanteissa. Osaaminen ja ammatti ja työ on hyvinvoinnin perusta ja sitä vaalitaan kaikin keinoin.

Yhdessä työvoimatoimijoiden kanssa toteutetaan yksilöllisiä työhön valmennuksia niin kantaväestölle kuin alueelle saapuville maahanmuuttajillekin. Useille yrityksille on saatu valmennettua työvoimaa joustavasti ja yksilöiden aiempi osaaminen ja koulutus hyödyntäen.

Ilman riittävää rahoitusta monimuotoistuva, jatkuvaa oppimista ja laajennettua oppivelvollisuuskoulutusta tarjoava ammattiopisto ei kuitenkaan sille asetetuista tehtävistään selviä. On tärkeää pitää rahoituksen määrä vuoden 2023 tasolla ja noudattaa jatkossa indeksikorotuksia, jotta vuosien 2017–2018 kaltaisilta katastrofaalisilta seurauksilta vältytään jatkossa.

Esedussa opiskelee noin 3 000 yksilöä kerralla, Ammattiopistossa opiskelijavuosia kertyy kaikkiaan 2 610 valtionosuusrahoituskoulutuksessa ja kilpaillulla markkinalla toimivassa KasvuEsedussa noin 250.

Läpivirtaama vuoden aikana on noin 6 500 opiskelijaa. Monimuotoiset toimintatavat ovat jo arkeamme ja Esedussa voi opiskelun aloittaa mihin vuodenaikaan tahansa. Oppia voi hankkia oppilaitoksessa, työelämässä tai verkossa oppien osaavien opettajiemme ohjauksessa.

Muutama luku ammatillisen toisen asteen koulutuksen merkityksen hahmottamiseksi: sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita on kaikkiaan yli 560, sähköalalla opiskelee yli 130 opiskelijaa, puhtaanapidossa 130, logistiikka-alalla 150 ja metsäalan perustutkinnossa 210 opiskelijaa.

Koulutuksen järjestäjän näkökulmasta on selvää, että seuraamme jatkuvasti kaikkien koulutusalojen osalta opiskelijoiden työllistymistä. Vuosien aikana on lakkautettu useampia ammatillisia peruskoulutuksia tai osaamisalueita tutkinnon sisällä, mikäli työllistyminen niistä ei ole ollut sujuvaa. Samoin on kehitelty jatkuvasti uusia koulutuksia toimintaympäristön muuttuessa.

Kaikkiaan Esedulla voi opiskella 32 ammatillisessa perustutkinnossa, 29 ammattitutkinnossa ja 12 erikoisammattitutkinnossa. Järjestämislupaan sisältyy myös englanninkielinen koulutus ravintola- ja catering-alalla, sosiaali- ja terveysalalla sekä kone- ja tuotantotekniikan alalla.

Tutkintokoulutuksen lisäksi voi opiskella tutkinnon osia ja tällä hetkellä KasvuEsedun kautta pienempiä osaamiskokonaisuuksia oman uransa osaamisvaatimusten kehittyessä. Ilman Esedua ei ole Etelä-Savossa ammattitaitoista tekevää työvoimaa eikä myöskään elinvoimaa.

Arja Flinkman, Raine Lehkonen

Kirjoittajista Flinkman on Etelä-Savon Koulutus oy:n toimitusjohtaja ja Lehkonen hallituksen puheenjohtaja.