Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Liike on halvin lääke

UKK-instituutin tuoreiden laskelmien ja liikuntaraportin tuloksien mukaan liikkumattomuus aiheuttaa vuosittain yli kolmen miljardin euron kustannukset. Kaakkois-Suomessa suorat liikkumattomuuden kustannukset ovat noin sata miljoonaa euroa vuodessa, Etelä-Savossa noin 34 miljoonaa euroa, Kymenlaaksossa 33 miljoonaa euroa ja Etelä-Karjalassa 32 miljoonaa euroa.

Suomen kansa liikkuu liian vähän. Tämä merkittävä yhteiskunnallinen ongelma tulee ottaa valtiovallan ja hyvinvointialueiden tasolla vakavasti ja vastuullisesti sekä tavoitteellisesti. Liikkumattomuudella on suora yhteys henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen, erilaisiin kansansairauksiimme ja sitä kautta muun muassa työuran pituuteen. Haaste vaatii suoraviivaista, samanaikaista ja poikkihallinnollista yhteistyötä sekä tulevan hallitusohjelman vahvaa linjausta. Toimintatapojen muutos on välttämätöntä pikaisesti.

Liikuntasuositus 2,5 tuntia viikossa tulee konkretisoida jokaiselle ikäryhmälle. On erittäin tärkeää, että jokaiselle löytyy liikunnan muoto, jolla peruskuntoa voidaan kehittää, aivoja harjaannuttaa, toimintakykyä ja sosiaalisia kontakteja pitää yllä.

Lapsille ja nuorille liikunnan lisääminen koulupäiviin on vaikuttavinta. Työväestön päiväohjelmaan tulee kuulua vähintään puolituntia liikuntaa ja tätä voidaan toteuttaa työpäivän aikana. Hyötyliikunnan lisääminen arkeen onnistuu jo ihan pienillä päätöksillä tehdä asiat toisin. Omatoimisen liikunnan lisäämisen näkökulmasta tulisikin ensisijaisesti kiinnittää huomioita arkiympäristön liikuntaolosuhteisiin.

Jokaisen ikäihmisen tulee löytää itselleen mielekäs liikuntamuoto, jota päivittäin tai viikoittain harrastaa. Tällaisia halpoja matalan kynnyksen erinomaisia liikuntamuotoja ovat kävely, tanssi ja uinti. Elintapaohjaus ennaltaehkäisevänä toimintana on tärkeää. Seurojen, yhdistyksien ja järjestöjen rooli on jälleen arvokas ja merkittävä.

Liikuntapaikkarakentaminen Suomessa on ollut varsin vilkasta, joten paikkoja liikkumiseen löytyy. Säästöjen hakemista esimerkiksi uimahallien aukioloja supistamalla tai altaan veden lämpötilan laskemisella ei tule toteuttaa.

Kannustaminen liikuntaan toimintakykyä ylläpitävänä ja sairauksien ennaltaehkäisijöinä tulee nyt ottaa vakavasti. Lääkäreiden tulee voida myöntää lääkereseptien sijaan liikunnan ja kulttuurin reseptejä.

Meidän jokaisen liikkumisella on mahdollista säästää yhteisiä eurojamme. Mennään metsäretkille, tanssitaan yhdessä, löydetään uusia ystäviä, kävellään kuntoilen kaiken ikää. Otetaan liike elämäntavaksi yhdessä unen ja ravinnon kokonaisuuden kanssa. Olet arvokas, joten pidä elintavoista huolta ja pysy liikkeessä niin henkisesti kuin fyysisestikin!

Jaana Strandman

Kirjoittaja on mikkeliläinen liikunnanohjaaja, erityisopettaja ja perussuomalaisten kansanedustajaehdokas.