Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lapsella on oikeus laadukkaaseen hoitoon

Jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatus koostuu suunnitelmallisesta pedagogiikasta, ohjauksesta sekä hoivasta, jotka kulkevat käsi kädessä jokaisessa hoitopäivässä. Varhaiskasvatus perustuu kaikessa toiminnassaan suunnitteluun, toteutukseen, arviointiin sekä kehittämiseen.

Suomessa varhaiskasvatusta ohjataan lainsäädännöllä. Tämän pohjalta laaditaan sekä valtakunnalliset että paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat. Valtakunnallisten sekä paikallisten suunnitelmien lisäksi jokaiselle lapselle luodaan oma suunnitelma. Näin pyritään mahdollisimman yksilölliseen kasvatukseen, jossa otetaan huomioon muun muassa lapsen omat kiinnostuksen kohteet.

Laadukas varhaiskasvatus edellyttää moniammatillista asiantuntemusta. Jokainen varhaiskasvatuksen toimintaympäristössä työtään tekevä keittäjä, siistijä, varhaiskasvatuksen sosionomi, lastenhoitaja, varhaiskasvatuksen opettaja tai perhepäivähoitaja antaa oman arvokkaan panoksensa yhteiseen suomalaiseen varhaiskasvatukselliseen tavoitteeseen.

Suomalaisessa varhaiskasvatuksessa on paljon hyvää. Moni lapsi saa päivittäin hyvää ja asiantuntevaa opetusta, ohjausta sekä hoivaa sitoutuneelta ja työtään suurella sydämellä tekevältä ammattilaisten joukolta. Jotta laadukas varhaiskasvatus voidaan taata myös tulevaisuuden lapsille, on tämän hetken haasteisiin vastattava erityisesti varhaiskasvatuksen ammattilaisten ääntä kuunnellen.

Laadukkaan varhaiskasvatuksen keskiössä ovat lapsituntemus sekä sensitiivinen vuorovaikutus. Näiden onnistunut toteutus vaatii sekä resursseja että henkilöstön pysyvyyttä. Lapsituntemuksen ja vuorovaikutuksen kautta luodaan turvallinen ja kaikki huomioonottava hoitoympäristö, jossa lapsi voi kehittyä ja toimia arvokkaana ja ainutlaatuisena yksilönä.

Toimijuus ja osallisuus ovat olennainen osa nykyaikaista varhaiskasvatusta. On tärkeää huomioida myös lasten ajatukset ja mielipiteet päätöksiä tehtäessä. Toimijuuteen ja osallisuuteen liittyy myös vahvasti varhaiskasvatuksessa tehtävä yhteistyö perheiden kanssa. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun kasvatusta tehdään sensitiivisessä vuorovaikutuksessa sekä hyvässä yhteistyössä perheiden kanssa.

Laadukkaalla varhaiskasvatuksella on merkitys. Se antaa lapselle vakaan ja tukevan perustan, jonka avulla ponnistaa kohti elämän tulevia polkuja.

Mikko Kallio

Kirjoittaja on mikkeliläinen.