Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kasvava ja hyvinvoiva metsä on kaikkien etu

Metsien hyvä hoito ottaa huomioon metsänomistajan tarpeet ja toiveet sekä paikkaan sopivat menetelmät. Hyvää metsänhoitoa edistävät toimivat puumarkkinat, metsänhoitopalvelujen saatavuus, ajantasainen ja metsänomistajan helposti saatavilla oleva tieto sekä reilu verokohtelu.

Hyvään metsänhoitoon tarvitaan myös osaavaa työvoimaa, jonka saatavuudesta on huolehdittava riittävällä koulutustarjonnalla ja varsinkin, että sitä on tarjolla Itä- ja Kaakkois-Suomessa.

Osa hyvää metsänhoitoa ovat luontoarvot ja ympäristö, joita huomioidaan metsäsertifiointijärjestelmien, lainsäädännön, vapaaehtoisuuteen perustuvien ohjelmien sekä metsänomistajien omien luonnonhoitotoimien avulla.

Lainsäädännöllistä ohjausta ei tarvita lisää, vaan painopiste on oltava vapaaehtoisissa toimissa sekä neuvonnan lisäämisessä ja osaamistason nostamisessa koko metsäketjussa.

Vapaaehtoisilla järjestelmillä voidaan ylläpitää luontoarvoja ja lisätä muita metsistä saatavia hyötyjä, joita on mahdollista jalostaa taloudellista lisäarvoa antaviksi tuotteiksi ja palveluiksi.

Omaisuudensuojan parantamiseksi on uudistettava suomalainen lunastuslainsäädäntö. Nykyisin maanomistaja ei saa asiallista korvausta maankäytön rajoituksista tai maan menetyksistä.

Metsistä saatavat hyödyt vaihtelevat metsänomistajasta riippuen ja metsillä on suuri merkitys niin kansantalouden kuin luonnon ja kansalaisten hyvinvoinnin kannalta. Kannattavan metsätalouden edellytyksenä on, että Suomessa on toimivat puumarkkinat, joilla metsänomistaja saa puusta parhaan mahdollisen hinnan.

Metsien sitoman hiilen osalta on varmistettava, että metsänomistaja saa tästä korvauksen. Lisäksi tulee varmistaa vapaaehtoisen hiilimarkkinan kehittyminen.

Metsät ovat valtaosin yksityisessä omistuksessa ja omaisuutta suojataan Suomessa perustuslailla. Tätä oikeutta ei voida ylittää sen enempää valtion kuin EU:n toimesta. Toisen omaisuudella rahan tekeminen tai päästöjen kompensointi ei voi tapahtua ilman taloudellista korvausta ja maanomistajan lupaa.

Vesa Kallio

Kirjoittaja on mikkeliläinen keskustan kansanedustajaehdokas.