Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Toinen mielipide työterveyshuollosta

Eläkeliiton Etelä-Savon piirin uusi puheenjohtaja näkee työterveyshuollon olevan valinkauhassa ja vaatii työterveyshuoltoon liitettävään sairaanhoitoon muutoksia.

Työterveyshuollon tavoitteena on vaikuttaa työpaikan työolosuhteisiin niin, että työntekijät pysyisivät työkykyisinä vanhuuseläkeikään saakka. Tämän lakisääteisen työterveyshuollon kylkeen voi työnantaja niin halutessaan liittää määrittelemänsä tasoista sairaanhoitoa. Työnantaja maksaa työterveyshuollon ja saa osan kustannuksista takaisin korvauksena Kelalta.

Kun työolosuhteisiin vaikutetaan, toimivat työterveyshuollon asiantuntijat työnantajan apuna vaarojen havaitsemiseksi ja poistamiseksi. Tätä apua työnantajat tarvitsevat erityisesti tuki- ja liikuntaelimiin kohdistuvien rasitusten, henkistä kuormitusta aiheuttavien tekijöiden, sisäilmaan liittyvien tekijöiden ja työilmapiiriin vaikuttavien tekijöiden kohdalla. Työntekijän tarvitsema sairaanhoitokin voi liittyä näihin.

Työnantajat voivat järjestää työterveyshuollon ostamalla palvelut hyvinvointialueelta tai yksityisiltä näiden palvelujen tuottajilta. Luonnollista on, että jos työterveyshuoltoon kytketään sairaanhoitoa, se ostetaan samalta toimijalta. Ihminen on kokonaisuus, sairaudet ja niiden vaatima hoito ei välttämättä ole irti työkykyisyydestä. Työterveyshuollon tehtävät vaativat erikoisosaamista. Lääkäreillä työterveyshuolto on oma erikoistumisalansa.

Hannu Korhosen kirjoituksen mukaan Eläkeliitto vaatii eläkeläiset samalle viivalle työssä olevien kanssa. Tällöin työnantajilta pitäisi ottaa pois oikeus ostaa henkilöstölleen sairaanhoitopalvelut. Tällaiset kiellot eivät sopine hyvin nykyiseen maailmanaikaan.

En ymmärrä kenen etua Eläkeliiton vaatimus ajaisi, ei se ainakaan parantaisi eläkeläisten asemaa. Korhonen toteaa, että tokihan sitä eläkkeellä joutaa lääkärille pääsyä odottelemaan. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että hyvin ainakin minun kohdalla on lääkärille pääseminen eläkkeelläkin toteutunut. Mutta säilytetään työnantajilla edelleen oikeus henkilökuntaetujen tarjoamiseen.

Esko Väänänen

Kirjoittaja on eläkeläinen Ristiinasta.