Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Missä on kuntalaisten etu?

Mikkelin kaupunki on velkojensa takia myymässä tärkeintä ja ainoaa tuottavaa yhtiötään, Etelä-Savon Energia Oy:tä. Se on katalin teko, mitä kaupunginjohtaja ja luottamushenkilöt voivat kaupunkinsa nykyisille ja tuleville asukkailleen tehdä. Väitetään, ettei vaihtoehtoja ole. Kyllä on, mutta niitä ei haluta edes harkita.

Essotea on syytetty kaupungin alijäämistä ja velkaantumisesta. Tosiasiassa kaupunkia on velkaannutettu runsaasti jo ennen Essotea. Tiedossamme on ollut, että täällä asuu paljon iäkästä ja sairasta väkeä ja sekin, että lakien mukaan palvelut pitää heille saada.

Taitaa olla osaamisen puutetta, kun vuodesta toiseen ei osata varautua, vaan yllätytään samoihin kasvaneisiin kustannuksiin. Tässä on huomattava, että Essotessa oli paljon samoja päättäjiä kuin mitä Mikkelin kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessakin on ollut.

Velanotto on siirrettyä verotusta. Velka on muodostunut päättäjiemme haluttomuudesta koota riittävästi kuntaveroa. Nyt on tullut maksamattoman veron maksuaika. Oikeudenmukaisempi tapa velan maksamiseen olisi kuntaveron nosto kuin Esen myynnin kautta siirtää se lastemme ja nuortemme maksettavaksi tuleviin sähkönsiirron- ja kaukolämmön nouseviin maksuihin.

Esen myyntiä ajavien silmissä kiiltää myös se suuri rahamäärä millä päästään ”kehittämään” Mikkeliä. Puheissa on ollut muun muassa sataman ja Kenkäveron alueet, sekä taidemuseo ja uusi lukio ammattikorkeakoulun alueelle. Nykyisessä talouden tilanteessa tämä on täyttä haihattelua.

Pidetään Ese kokonaan kaupungin omistuksessa.

Jukka Pöyry

Kirjoittaja on mikkeliläinen kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu.