Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Energiayhtiön myynti jäi lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi – Nyt Esen osuudelle pitää löytää vielä oikea omistaja

Mikkelin valtuusto myöntyi maanantaina välttämättömän edessä. Valtuusto päätti pistää energiayhtiö Etelä-Savon energian (Ese) puolikkaan myyntiin. Vain kuusi valtuutettua äänesti lopulta vastaan. Rahaa kaupasta odotetaan saatavan 160–185 miljoonaa euroa.

Kaupunki tarvitsee myyntivoiton taseensa alijäämien kattamiseen. Ne pitää kattaa tänä vuonna tai uhkana on ajautuminen kriisikunnaksi. Tilille tömähtävällä summalla voi sitten vaikkapa maksaa velkoja, ja riittää siitä sijoitettavaksikin.

Mikkeliläiseen tapaan päätöksen syntyminen vei jälleen aikaa. Syksyn jälkeen tehtiin kaikki tarpeelliset mutkat ja monta tarpeetontakin ennen kuin tähän pisteeseen päästiin. Pitkän prosessin hyvä puoli on, että aika moni valtuutettu taisi lopulta sisäistää, että muita realistisia vaihtoehtoja ei ole ja että eteenpäin pitää mennä.

Uudelle kaupunginjohtajalle Esen myyntiprosessi on ensimmäinen iso näytön paikka. Maanantaisen päätöksen jämäkkä läpivienti oli tässäkin mielessä merkittävä. Aikataulu on niin kireä, ettei mihinkään ylimääräisiin viivytyksiin ole varaa.

Esen 49 prosentin vähemmistöosuuden myynti viedään loppuun kaupunginhallituksen ohjauksessa. Kaupunkilaisten kannalta kyse on asiasta, jossa ei saa mokata. Myyntihinnan pitäisi olla mahdollisimman korkea, mutta se ei ole tärkein asia.

Ese on monella tavalla merkityksellinen. Ensinnäkin yhtiö on iso omaisuuskeskittymä, jonka arvosta täytyy pitää huolta jatkossakin. Ostajaksi tarvitaan pitkäaikainen kumppani, joka tuo yhtiöön uutta osaamista ja joka mahdollistaa yhtiön kehittämisen ja arvon nousun.

Toisaalta Ese tuottaa kaupunkilaisille keskeisiä peruspalveluita eli sähkönsiirtoa ja kaukolämpöä. Niiden hintojen pitää pysyä jatkossakin kohtuullisina. Uusi omistaja tietysti haluaa sijoitukselleen tuottoa, ja se voi johtaa hintojen nousuun. Osakassopimuksella täytyy varmistaa, että tolkku säilyy tässäkin.

Paljon on vielä tehtävää. Ja aika monta käännettä tähän kauppaan ehtii vielä mahtua, ennen kuin nimet ovat papereissa ja rahat tilillä.