Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sote selviää, jos rahat käytetään Suomen hyväksi

Suomeen yritettiin sote-uudistusta useiden hallitusten voimin, kunnes viimein heinäkuun alussa 2021 alkoi valmistelu. Me luottamushenkilöt hyppäsimme junaan reilu vuosi sitten. Heti alussa oli selvää, että perusterveydenhuolto jää pahasti erikoissairaanhoidon jalkoihin, vaikka juuri sitä oli tarkoituksena ensisijaisesti parannella.

Syksyllä huomattiin, että ilman yksityisiä toimijoita ei pärjätä, vaikka ideologisesti sitä moni halusikin. Etelä-Savossa melkein 8 000 henkilöä työllistävän instanssin pystyttäminen ei käynyt helposti. Jotta homma saatiin käyntiin, oli järjestettävä ensin pelkästään pakolliset asiat. Asioihin perehtyminen on ollut työlästä politiikoillekin, saati valmisteleville viranhaltijoille. Pieni porukka on toiminut oman työnsä ohessa äärirajoilla.

Sote-uudistuksen ideana oli siirtää järjestelyvastuu kunnilta valtiolle. Rahoitus on ollut järjestelmällisesti alimitoitettua koko maassa, vaikka valtionvarainministeriön mielestä tilanne näyttää hyvältä. Minun mielestäni tilanne on lähempänä katastrofia.

Esimerkiksi kolmatta sektoria kaipaillaan apuun, mutta talkoilla – Etelä-Savossa rahaa on jaossa 600 000 euroa ja järjestöjä 3 373. Summilla ei juuri hurraata huudella. Henkilökunnasta on pulaa lääkäreistä hoitajiin ja avustajiin. Vaje on Etelä-Savossa reilusti yli 500 henkeä. Pienten kuntien palveluiden säilyminen ennallaan on tällä menolla epävarmaa.

Digitalisaatio auttaa, mutta perustason ongelmia se ei pelasta. Sote on tärkein hyvinvointiyhteiskunnan toiminnoista, joten siihen on oltava rahaa. Ja olisikin, mikäli hallitus ei törsäilisi miljarditolkulla euroja muualle kuin suomalaisten hyvinvointiin! Kurssin on käännyttävä nopeasti.

Nykymenoa katsoessa voi todeta, että maamme hyvinvoinnin on mahdollistanut varttuneempi väestö ansiokkaalla tarmokkuudellaan ja nyt vesitämme kaiken. Nuorisokaan ei tule meidän sukupolveamme kiittelemään järjettömyyksistämme.

Suomi kylvää velkarahaa maailmalle säkkikaupalla saamatta juuri mitään vastineeksi. Samaan aikaan omat kansalaisemme näkevät jopa nälkää ja elintärkeitä palveluita leikataan, koska on säästettävä.

Jos ei valtion rahaa enää tuhlata maailmalle turhuuksiin, meillä on varaa tarjota suomalaisille yhä hyvinvointiyhteiskunta ja esimerkiksi tärkeät sotepalvelut – ihan joka puolella maata!

Pelastetaan Suomi kummallisiin ideologioihin perustuvalta, ilman realismia olevalta päätännältä. Palautetaan Suomi suomalaisille ja otetaan aimo annos tervettä itsekkyyttä omiin asioihimme. Meidän tulee palata arkirealismin ja perusasioiden äärelle. Ensin täytyy pitää huolta omistamme ja vasta sitten on hyväntekeväisyyden aika!

Kari Mouhu

Kirjoittaja on mäntyharjulainen perussuomalaisten kansanedustajaehdokas, Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston varajäsen ja tarkastuslautakunnan jäsen.