Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Veronmaksaja siivoaa lopulta Savonsolmun sotkut – Tästä ilmiöstä on nähty vasta alku

Hotelli Savonsolmun saaga sai taas yhden luvun lisää. Vuonna 1976 avattu Pieksämäen legendaarinen menomesta syttyi toisena pääsiäispäivänä tuleen.

Moni paikkakuntalainen taisi salaa harmitella, ettei retroklassikko palanut kerralla maan tasalle. Se olisi ollut siisti ja nopea loppu.

Vandaalien armoille jääneestä betonihelmestä on muodostunut kallis ongelmajäte kaupungin ytimen tuntumaan – paraatipaikalle.

Hotellitoiminta Savonsolmussa päättyi reilut kolme vuotta sitten konkurssiin. Se tavallinen tarina: asiakasvirrat olivat vähentyneet eikä omistajilla riittänyt raha investointeihin, joilla rapistuneen hotellin kaarta olisi ehkä voitu jatkaa.

Kiinteistölle oli vaikea löytää ostajaa. Pelastava enkeli löytyi Ruotsista. Hotellikompleksin hinnaksi tuli 22 000 euroa, kun se vihdoin saatiin kaupaksi keväällä 2021.

Komeasti nimetyn Nordic Real Estate Management Kb:n toimitusjohtaja Kalle Kroon lupaili hotellille remonttia ja toimintaa vielä saman vuoden aikana.

Kun vuosi oli kulunut, epäilykset alkoivat vahvistua ja Kroonin muutkin bisnekset tulivat päivänvaloon. Useat mediat ovat kertoneet, kuinka mies on ostellut puoli-ilmaisia kiinteistöjä eri puolilta Suomea. Ongelmia on riittänyt, sillä vuokrat ja vastikkeet ovat jääneet maksamatta.

Pieksämäellä kaupunki joutui jo pelastamaan Kroonin jäljiltä Säästökulman kiinteistön.

Savonsolmu seisoo kaupungin vuokramaalla. Vuokrasopimuksen oli määrä päättyä vasta 2024, mutta kaupunki ilmoitti jo viime syksynä purkavansa sopimuksen.

Rakennus ei ole vielä siirtynyt kaupungin haltuun. Asia odottaa käräjäoikeuden vahvistusta.

Ajan, sään, ilkivallan ja nyt myös tulipalon turmelema rakennus ei ole kiinteistösijoittajalle mikään unelmakohde. Ei siitäkään huolimatta, että sijainti on hienolla niemellä Pieksänjärven rannalla kivenheiton päässä keskustasta.

Karu totuus taitaa olla, että rakennuksen purkaminen jää kaupungin kontolle. Se on veronmaksajille kallis työmaa.

Savonsolmun ja Pieksämäen esimerkit eivät ole lajissaan ainutlaatuisia.

Esimerkiksi Mikkelissä kaupungille jäi käsiin Savonsolmua vastaava 1970-luvun betonihotelli. Ihme kyllä, Varsavuoren purun satojen tuhansien eurojen kustannuksille löytyi sentään maksaja, kun rakennusyhtiö halusi pystyttää Saimaan rannan huippupaikalle kerrostaloja.

Heitteille jätetyt ongelmakiinteistöt ovat ilmiö, jonka voi veikata räjähtävän käsiin lähivuosina. Bisnesmalli on nyt nähty.

Omistaja dumppaa ongelmakiinteistöt saattohoitajalle. Tämä ottaa, minkä irti saa, jättää velvoitteet hoitamatta ja tilanne päätyy johonkin konkurssin kaltaiseen. Kun kiinteistö muuttuu vaaralliseksi tai liian rumaksi katsella, kunta joutuu puuttumaan peliin.

Laskun maksamme me kaikki veroissamme.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.