Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kunnanjohtajan syntilistalta ei juuri muuta puutu kuin Kyllikki Saaren murha – Mäntyharjun hiekkalaatikolla kaivattaisiin pientä itsetutkiskelua

Eihän listalta juuri muuta puutu kuin Kyllikki Saaren murha! Tämä jäi päällimmäiseksi mietteeksi, kun luin Mäntyharjun kunnanjohtajan synneistä laaditun muistion.

Isot ja pienet asiat menevät syntilistalla iloisesti sekaisin. Perustelut ja näytöt puuttuvat. Turhien muotoseikkojen ei anneta häiritä hyvää projektia, mikä on yleisemminkin leimannut talvella julkiseksi tullutta erottamispuuhailua.

Monipolvinen, monisivuinen ja sekava luettelo avaa paljastavasti Mäntyharjun ongelmia. Sitä voi kukin miettiä, kertooko teksti enemmän kunnanjohtaja Jukka Ollikaisesta vai siitä, mihin tilaan kunnan päätöksentekokulttuuri ylipäänsä on ajautunut.

Potkuja valmisteleva tilapäinen valiokunta kuuli Ollikaista maanantaina. Syytökset ja kunnanjohtajan vastaukset tulivat julkisiksi keskiviikkona.

Syntilistan suuri linja näyttää olevan ylimalkaisuus ja epämääräisyys. Ulkopuolisen on tämän perusteella mahdoton päästä jyvälle siitä, mikä Mäntyharjun päätöksenteossa varsinaisesti hiertää.

Se näyttää toki selvältä, ettei Ollikaisen jatkolle ole edellytyksiä. Valtuustosta ei välttämättä löydy riittävää enemmistöä erottamiseen. Asioiden hoito käy kuitenkin mahdottomaksi, jos kunnanhallituksen ja valtuuston enemmistö ei luota kunnanjohtajaan.

Nyt siis odotellaan enää sitä, milloin Ollikainen lähtee ja millaisin ehdoin.

Mäntyharjussa pyörivä karuselli on ikävän tuttu muista alueen kunnista ja kaupungeista. Vaikeat ajat, hupeneva väestö ja heikentyvä talous pistävät kunnat koville.

Kunnanjohtaja on sopiva syntipukki, kun kunnanhallitusten tekijämiehet ja -naiset haluavat pistää asiat kuntoon, kuten vaalien alla höylisti lupasivat.

Poliittiset päättäjät joutuvat tilille kunnan vaikeuksista hyvin harvoin. Päätökset tehdään kunnanhallituksissa ja valtuustoissa. Se, joka erotetaan, on silti aina kunnanjohtaja.

Valtuutetun ei tarvitse ymmärtää kuntataloutta saati tuntea lakia tai kilpailutussäännöksiä, kun hän somessa linjaa, miten asiat olisi pitänyt hoitaa. Roolit ovat hukassa. Pahimmillaan poliitikot yrittävät suoraan pompotella kunnan työtekijöitä ohi virkatien.

Jopa käyttäytymiselle asetettavat normit vaihtelevat viranhaltijoilla ja luottamushenkilöillä. Esimerkiksi Mäntyharjussa kunnanhallituksen jäsenen epäilty rattijuopumus ei tunnu kenenkään menoa haittaavan.

Kunnanjohtajan palli alkoi Mäntyharjussa heilua heti vaalikauden alettua. Näkyväksi kärhämä tuli vuosi sitten, kun kunnanhallitus kielsi Ollikaiselta sivutyön Suur-Savon sähkön hallintoneuvostossa.

Asiallisista asioista taustalla hiertävät ainakin Kisalan remontin pitkäksi mennyt hinta ja tuoreempana viime syksyn koulukuljetussekoilut.

En väitä, että Ollikainen olisi virheetön tai olisi aina toiminut niin hyvin kuin mahdollista. Paljolti tässä Mäntyharjun härdellissä taitaa silti olla kyse pienen pitäjän valtapeleistä ja hiekkalaatikkoleikeistä. Isommat pojat ehkä vielä taustalta hämmentelevät.

Kuntalaisten kannalta tilanne ei näytä erityisen hyvältä. Ollikainen saadaan kyllä pihalle, mutta ratkaiseeko se päätöksenteon ongelmat.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.