Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Rahoitus ei saa olla ruuvi, jolla poliitikot vaikuttavat Ylen sisältöihin

Jo ennen vaaleja oli tiedossa, että valtiollisen Yleisradion asema horjuu. Kokoomus ja perussuomalaiset kertoivat valmiudestaan leikata rahoituksesta jopa neljäsosan. Se muuttaisi yhtiötä ja sen sisältöjä tuntuvasti.

Mikäs siinä. Ylestä varmasti löytyy jotain muutettavaa. Kun yhteiskunnan joka sektorilla jaetaan niukkuutta, Ylen rahoituksen taso ei voi olla pyhä ja muuttumaton.

Ikävä kyllä osalla poliitikoista säästöpuheiden takana tuntuu olevan halu vaikuttaa Ylen sisältöihin ja linjaan.

Yleisradio ei ole mikä tahansa valtion tilivirasto. Yhtiön yhtenä tehtävänä on tarjota riippumatonta tiedonvälitystä. Se taas ei ole mahdollista, jos poliittinen ohjailu pääsee liian lähelle sisältöpäätöksiä.

Väliin tarvitaan palomuuri. Tässä mielessä on aivan keskeistä, millä tavalla Ylen rahoituksesta päätetään.

Ei ole sattumaa, että Ylen rahoitus on nykyään järjestetty valtion budjetin ulkopuolella erillisenä Yle-verona, jonka tasoa säädellään indeksillä. Tällä mallilla on haluttu turvata riippumattomuus päivän politiikasta.

Hallitusneuvotteluissa esiin ryöpsähtänyt Yle-keskustelu kertoo, että kaikki poliitikot eivät ymmärrä riippumattomuuden merkitystä.

Etenkin joillekin perussuomalaisille Yle tuntuu olevan sopiva kohde, jonka nilkoille ruikkimalla omaa identiteettipoliittista viestiä saa kivasti kirkastettua.

Ylen tulevaisuuden kannalta on tuhoisaa, jos sen rahoitus muuttuu riippuvaiseksi kulloisenkin hallituskoalition suopeudesta. Hallitusneuvottelut ovat siis väärä paikka rahoituksesta päättämiseksi.

Ylen sisältöjen ja rahoituksen ohjaamisen pitää tapahtua parlamentaarisesti koko eduskunnan päätöksillä.

Linjausten pitäisi olla myös kestäviä yli vaalikausien. Rohkea ja laadukas journalismi ei ole mahdollista, jos joka hetki pitää miellyttää hallitusta, oppositioita ja yksittäisten poliitikkojen somessa huudattamia laumoja.

Luotettavan, monipuolisen median tarve on nyt suurempi kuin pitkiin aikoihin. Juuri nyt sitä pitäisi mieluummin vahvistaa kuin horjuttaa.

Jos ja kun eduskunta ryhtyy arvioimaan Ylen tehtäviä ja rahoitusta, samalla olisi syytä miettiä myös kaupallisen median toimintaedellytyksiä. Kyse on kokonaisuudesta.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.