Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus MPY:n hallitus ei löytänyt osuuskunnan toiminnalle enää järkevää syytä

MPY:n hallitus kertoi tiistaina ison uutisen. 135-vuotiaan osuuskunnan päättäjät eivät näe liiketoimintojen jatkamisessa järkeä. He haluavat myydä yhtiöt ja jakaa pääomat jäsenille eli omistajille.

Mikkeliläisittäin uutisessa on haikeita sävyjä. Perinteinen paikallinen toimija häviää historian tomuun. Ei niitä liika ole jäljellä. Mikkelin Telefooniyhdistys perustettiin 1888. Se rakensi kaupunkiin puhelinverkon ja yhdisti sen näin suureen maailmaan.

Lopullisesti asia on juhannuksen jälkeen kokoontuvan osuuskuntakokouksen käsissä. Kauppahinta on yhteensä 75 miljoonaa euroa. Kun yhden osuustodistuksen omistajalle luvataan tulouttaa noin 4 000 euroa, on helppo ennakoida, ettei isompaa vastustusta synny. Rahat päätyvät pääosin paikallisille yksityishenkilöille.

Aika näyttää, miten liiketoiminnot uusien omistajien hallussa kehittyvät. Yhtiö on edelleen ollut alueella merkittävä työllistäjä ja veronmaksaja. Samoin MPY Telecomin verkot ovat yhä monille seudun ihmisille yhteys suureen maailmaan.

MPY:n hallitus perusteli kauppoja sillä, ettei yhtiön kokoluokka mahdollista sellaista kasvua, jota telemarkkinoilla kasvaminen edellyttäisi. Pelkkänä paikallisena yrityksenä tulevaisuutta ei nähdä.

MPY Telecomin omistajaksi löytyi pääomasijoittaja Infranode. Yhtiö aikoo jatkaa vanhalla nimellä kuituverkon rakentamista. Kasvua haetaan myös perinteisen alueen ulkopuolelta.

MPY:n hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen oli tiistaina helpottuneen oloinen kertoessaan, mihin pitkälliset strategiapohdinnat ovat lopulta päätyneet. Karhinen kutsui myyntipäätöstä kunnialliseksi lopuksi. Tämä ilmaus taitaa lopulta summata aika osuvasti MPY:n 2000-luvun.

Teknologian murros sulatti perinteisen ydinbisneksen eli kuparikaapeleissa kulkevan puhelinliikenteen. Yhtiö etsi uutta kasvua erilaisista tietotekniikan palveluista, mutta monien paremmin tai huonommin sujuneiden yritysostojen ja kokeilujen jälkeenkään uutta ydintä ei löytynyt.

Ulospäin suunnan haku näytti ajoittain jopa hortoilulta, kun johdossa ihmiset vaihtuivat ja jäsenistö riiteli vallasta.

Viime vuodet ovat olleet rauhallisempia. Valokuituverkoista löytyi lupaavaa kasvua, joka myös synnytti yhtiöön uutta arvoa. Tämä kortti jäi nyt osuuskunnalta katsomatta. Tulevat voitot menevät nyt uusille omistajille, he myös kantavat tulevat riskit.

Osuuskunnan 135 vuoden aikana keräämä pääoma – 64 miljoonaa euroa – palautuu nyt alueen ihmisille. Jokainen omistaja voi omalta osaltaan itse päättää, millaisia riskejä ja voittoja haluaa osuudellaan tavoitella.