Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Muikkukukkoa ja tirripaistia Kenkäveronniemestä

Mikkeli on mukana ylimaakunnallisessa European Region of Gastronomy Management -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on luoda Saimaan alueelle tiivis yhteistyöverkosto ruoka-kulttuuri-matkailuun kohdistuvien kehittämistoimien avulla. Saimaan ruokamatkailun tunnettavuutta ja elinkeinolähtöistä palvelutarjontaa lisätään alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Tämä tuo maaseutumme tuottajat, paikallisen ruuan, jatkojalostuksen ja tuotteistuksen uudella tavalla esiin.

Etelä-Savossa on kaikki elementit – puhdas luonto ja ilma, metsä, Saimaa, vuodenajat – tämän onnistumiselle. Meillä on laaja tuottajaverkosto, keräilytuotanto metsissämme ja runsas kalakanta järvissämme, mutta niiden jalostuksessa olemme Suomen alhaisin.

Tämä vaatii nyt kaikkien yrittäjien, maakuntaliiton, kaupunkien ja kuntien yhteennivoutumista yhteiseksi hyväksi. Aktivoidutaan ja luotetaan siihen, mitä me Etelä-Savossa osaamme. Mitkä ovat perinteemme ja tehdään niistä elinvoimaa. Ravintoloiden, kahviloiden ja majoituspaikkoja nimien ei tarvitse olla englanniksi vaan luotetaan paikalliseen nimistöön. Matkailijat hakevat elämyksiä joka aistille ja niitä meillä on tarjolla yllin kyllin. Alueemme pienyrittäjät pystyvät tarjoamaan yksilöllisyyttä ja maaseutumaista tuntua arkeen.

Meillä on laaja tuottajaverkosto, keräilytuotanto metsissämme ja runsas kalakanta järvissämme.

Mikkelin entisen vesilaitoksen paikalle Kenkäveronniemeen on rakennettava maakunnallinen lähiruokakeskus- ja elämyskeskus, joka pysäyttää matkustajan viipymään Saimaan äärelle.

Paikka olisi oivallinen kokoamaan maakunnan ruoka-ja matkailu yrittäjien tarjonta, raaka-aineiden tuottajat ja ruokaravintolat riittävän isona saman katon alle. Alueesta tulisi maakunnallinen 100–200 alan yrittäjän myynti- ja markkinointikeskus, jossa olisi tietysti nettikaupan noutopiste ja pienimuotoista tuotantoa. Yksikössä olisi myös maakunnan tapahtumamarkkinointi.

Käytetään työnimenä ”DO Saimaa keskusta" pysäyttäisi vitostieltä yli miljoona kulkijaa ostamaan ja nauttimaan maakunnan ruokajalosteita sekä varaamaan loma- ja vapaa-ajan kohteita. Mahdollisuus olisi myös hankkia moniin alueen tapahtumiin lippuja ja tehdä tilavarauksia majoituskohteisiimme sekä saada erilaisia palvelukokonaisuuksia.

Kenkäveronniemessä on menossa selvityshanke suunnitelmineen, joka todennäköisesti tukee hankkeen jatkamista edellä kuvattuun suuntaan. Elinvoimatoimija Miksein, hankkeen tämän hetken vetäjänä, tulisi varmistaa hankkeen jatko. Toimijoina tulee olla matkailun johto Mikkelistä vahvistettuna toimivilla alan yrittäjillä sekä yliopiston, Xamkin ja Esedun sekä maakuntaliiton osaajilla.

Puhutaan merkittävästä alueellisesta brändistä, ja erityisesti toiminnasta, joka tukee yritysten mahdollisuuksia kehittyä, kasvattaa palvelujen jalostusarvoa ja saada uusia työpaikkoja.

Raimo Heinänen, Jaana Strandman

Kirjoittajat ovat mikkeliläisiä kaupunginvaltuutettuja (ps.). Strandman on kansanedustaja ja Heinänen hänen avustajansa.