Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Liikkumattomuuden ratkaisu löytyy ulkoliikunnasta

THL ja Kela julkaisivat hyvinvointikatsauksen meneillään olevien hallitusneuvottelujen taustamateriaaliksi. Raportti herätti työmarkkinajärjestöt sekä useat mediat vaatimaan, että hallitusohjelmassa tulee olla ratkaisuja liikunnallisen elämäntavan edistämiseen. Myös hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok.) kysyi puolueilta ratkaisuja tähän julkisissa kysymyksissään eduskuntapuolueille.

Suomen Latu yhtyy THL:n ja Kelan huoleen laskevasta toimintakyvystä, ja pyrkii omalla toiminnallaan ylläpitämään kansalaisten fyysistä aktiivisuutta. Suomen suurin ulkoilujärjestö vaatii tulevaa hallitusta huomioimaan korostetusti hallitusohjelmassaan ulkona tapahtuvan liikunnan laaja-alaisen vaikutuksen kansanterveyteen. Kaksi kolmasosaa kaikesta liikunnasta tehdään ulkoilmassa, ja lähellä sijaitsevien ulkoilumahdollisuuksien lisääminen on kustannustehokas tapa ohjata etenkin työikäistä väestöä huolehtimaan toimintakyvystään lähiliikunnalla.

Arkiliikunnan edistämisen lisäksi valtion ja kuntien ulkoilualueita tulee kehittää vastaamaan niiden kasvanutta virkistyskäyttöä. Suomalaisten ulkoilun määrä on koronapandemian jälkeen jäänyt aikaisempaa korkeammalle tasolle, ja tätä kehitystä tulee tukea. Suomalaisten toimintakyky ja fyysinen hyvinvointi ratkaistaan ulkona tapahtuvalla liikunnalla ja siihen ohjaavalla politiikalla.

Hannu Tiusanen

Kirjoittaja on Suomen Ladun yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntija.