Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ainutlaatuinen melontareitti tulisi kunnostaa

Mikkelissä on eteläisen Suomen upein seitsenniminen melontajoki. Se lähtee Vuolingolta Vuolingonjokena ollen seuraavaksi Lentokentän- ja Siekkilänjoki. Joki laskee Pankalampeen Pankajokena. Seuraa Hanhijoki, Sirkkapuro ja lopuksi se laskee Saimaaseen Rokkalanjokena.

Järjestin kymmenkunta vuotta sitten kahtena Helatorstaina unohtumattomat Mikkeli-tapahtumat kuudelle pariskunnalle kerrallaan.

Vuokrasin kaupungilta "intiaanikanootit" meloineen ja pelastusliiveineen. Aloitimme retken läheltä Vuolingonjärveä. Jaoimme kanoottikunnat sekapareiksi perheriitojen ja avioerojen välttämiseksi.

Retken mieleenpainuvin osuus on heti reitin alkupäässä, kun tunnelia myöten alitetaan lentokentän kiitorata. Vaikka reitti mutkittelee Siekkilän asuinalueella on tunnelma täysin "Syväjoki"-oloinen.

Jo tuolloin piti useissa paikoissa vetää kanootit rannan kautta joen yli kaatuneitten puiden vuoksi. Pankalammen rannalle Mikaelin nurmikolle oli varattu piristeeksi kevyt pick-nick-lounas. Noin 5–6 tunnin upea retki päättyi Satamakioskin vohvelikahveihin.

Tämän todella ainutlaatuisen reitin perkaaminen vaatisi parin metsurin pari työpäivää. Näin joku aika sitten Länsi-Savossa, että ely-keskus vastustaa reitin kunnostamista. Täysin uskomatonta. Perusteina olivat, että ränsistynyt reitti pitää säilyttää ränsistyneenä virkistysalueena ja melontareitin käyttöaika keväisin jäisi ainoastaan 3–4 viikon pituiseksi.

Yhdellä raivauksella reitti olisi käyttökuntoinen kymmenen vuotta ja kestäväthän jokakesäiset St Michel-ravitkin ainoastaan yhden viikonlopun. Meillä oli retkemme vieraina pariskuntia eri puolilta Suomea ja kertoivat saaneensa ikimuistoisen kokemuksen.

Kyseinen melontaretki on varmasti sopiva myös lapsille jännittävänä ja muistorikkaana, mutta vaarattomana luontokokemuksena.

Mela-torstai tapahtumasta olisi helppo järjestää upea, edullinen ja ekologinen vuotuinen "Seitsemän joen seikkailu".

Jos äly-keskus haluaa tunnepohjaisella mahtipäätöksellään torpata tarvittavan ryteikköraivauksen niin ihmettelen asiaa todella suuresti.

Pekka Kivinen

Kirjoittaja on mikkeliläinen.