Nälkää, syöpäläisiä ja kovaa kuria — Mikkelin vankileirin arkistot kertovat punavankien karuista oloista sata vuotta sitten

Mikkelissä sisällissodan 1918 aikana sijainneen vankileirin arkistot on saatu Mikkeliin. Dokumentteja on tulossa esille myös sisällissotaa käsitteleviin näyttelyihin tänä vuonna. Tutkimuksissa toivotaan tulevan esille lisää tietoa siitä, millaisia Mikkelin punavankien taustat olivat.

Suomen sisällissodan syttymisestä tuli lauantaina 27.3. kuluneeksi sata vuotta. Mikkeli välttyi taisteluilta, mutta sota jätti jälkensä kaupunkiin. Vähän tunnettu osa sisällissodan historiaa on Mikkelissä sijainnut vankileiri, jossa säilytettiin jopa yli tuhatta punavankia. Kaupungin historiateoksissa aiheesta ei juuri puhuta. Tänä keväänä Mikkelin vankileiristä saadaan uutta tietoa. Leiriä koskevat asiakirjat on saatu lainaksi Kansallisarkistosta. Länsi-Savo pääsi tutustumaan tilastoihin, raportteihin ja päiväkirjamerkintöihin. Ne kertovat osin vaiettua tarinaa Mikkelin menneisyydestä. — Dokumentit ovat mielenkiintoisia ja arvokkaita. Jatkoanalyysissä niistä saadaan vielä lisätietoa, sanoo tutkija Pia Puntanen, jolla on muutama viikko aikaa käydä aineistoja läpi ennen niiden palautumista Helsinkiin. — Kiinnostavaa on analysoida tarkemmin, mistä leirillä olijat ovat peräisin ja vertailla muihin leireihin. Lisäksi toivoisin ehtiväni vilkaista työväenyhdistyksen arkistoja, josko sieltä löytyisi yhtymäkohtia, sanoo Puntanen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Haluatko lukea koko jutun?

Tilaa digi ja pääset lukemaan kaikki Länsi-Savon sisällöt.

Tilaa 3 kk 4 €/kk Tilaa 6 vk 3,50 €/vk

Digitilauksen sisältö

  • Lansi-Savo.fi-verkkopalvelun rajaton käyttöoikeus vuoden jokaisena päivänä
  • Näköislehti
  • Uutissovelluksen ja päivän lehti -sovelluksen käyttöoikeus (iOS ja Android)
  • Esaimaa.fi-, Ita-Savo.fi-, Kouvolansanomat.fi- ja Kymensanomat.fi-verkkopalvelut, näköislehdet ja sovellukset
  • Lukuoikeus sinulle ja kolmelle perheenjäsenellesi