Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljä uutta koronatartuntaa ja Etelä-Afrikan virusmuunnos löytyi Essoten alueelta – Yksi virusmuunnoksen saajista oli jo rokotettu kahteen kertaan

Essoten ammattilaiset kehottavat pitämään huolta läheisistä, sillä itsemurhien määrä ja psykiatrian palvelujen kysyntä on kasvanut.

Mikkelistä on löytynyt kaksi ja Joroisista kaksi uutta koronatartuntaa torstain jälkeen. Lisäksi virusmuunnosta on tavattu yhdestä alueella aiemmin uutisoidusta ketjusta, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote kertoo tiedotteessa.

Mikkelin ja Joroisten tapaukset liittyvät aiempiin tartuntaketjuihin.

Etelä-Afrikan virusmuunnos löytyi ketjusta, jossa on todettu yhdeksän tartuntaa.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo, että tapausten joukossa oli yksi jo molemmat rokotteet saanut henkilö. Ketjusta joutui sairaalahoitoon selvästi nuorempia henkilöitä kuin aiemmista tartuntaketjusta.

– Tämä osoittaa, että virusmuunnosten takia täytyy olla erityisen varovainen. Lähialueilla hyväkin tilanne on saattanut muuttua parissa päivässä erittäin vaikeaksi, Seppälä muistuttaa tiedotteessa.

Uusia tautitapauksia ei ole enää löytynyt virusmuunnos aiheuttamasta tartuntaketjusta.

Enemmän itsemurhia ja hyökyaaltomainen kasvu psykiatrian palveluihin

Essoten koronalääkärit ja sosiaalityön ammattilaiset kehottavat alueen asukkaita pitämään huolta läheisistään. Viimeisen vuoden aikana on todettu selvästi enemmän itsemurhia kuin vuotta aiemmin.

– Psykiatrialla olemme nähneet käyntien hyökyaaltomaisen kasvun. Käyntimäärät lisääntyivät 23,7 prosenttia. Tämä tulee näkymään pitkään väestön psyykkisessä hyvinvoinnissa, terveydenhuollon järjestelmän kuormituksessa ja toki myös kustannuksissa, Seppälä arvioi tiedotteessa.

Koronan vaikutukset näkyvät selvästi myös oppilas- ja opiskeluhuollossa, jossa kevään 2020 aikana erityisesti kuraattoreiden käyntimäärät lisääntyivät lähes 30 prosenttia.

– Asiakasmäärät ovat olleet jatkuvasti huomattavasti aikaisempaa korkeammalla tasolla, perhepalvelujen palvelupäällikkö Johanna Puhakka kertoo tiedotteessa.

Nuorille apua ajoissa ja matalalla kynnyksellä

Lasten ja nuorten lisääntyviin masennusoireiden on Essotessa hankittu myös lisäosaamista. Talven aikana on koulutettu 25 opiskeluhuollon ammattilaista hoitoon, jota kutsutaan masennusoireiden varhaiseksi interventioksi eli IPC:ksi. Koulutetut ovat terveydenhoitajia, kuraattoreita ja psykologeja.

– On erityisen tärkeää, että mielenterveysoireista lasta tai nuorta päästään auttamaan jo riittävän varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Satu Auvinensanoo tiedotteessa.

Katso Essoten koronarokotusten tilanne täältä.