Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se varmistui: Kaikki yli kuuden hengen kokoontumiset kielletään Essoten ja Sosterin alueilla – Yläkoulut jatkavat lähiopetuksessa

Avin tiedotteen mukaan kokoontumisrajoitukset kiristyisivät ensi maanantaina. Rajoitukset ovat voimassa 31. maaliskuuta saakka.

Kokoontumisrajoituksia kiristetään Essoten ja Sosterin alueilla. Itä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) vahvisti perjantaina, että kaikki yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet on kielletty Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueella. Määräys on voimassa 8.–31. maaliskuuta, kerrotaan Avin tiedotteessa.

Epidemia kiihtymisvaiheessa Essoten ja Sosterin alueilla

Avin tiedotteen mukaan päätös kokoontumisrajoitusten kiristämisestä perustuu tämänhetkiseen alueellisen tilanteen kokonaisarvioon. Epidemia on Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueella kiihtymisvaiheessa. Kokoontumisrajoitusten määräaikaisella kiristämisellä aluehallintovirasto pyrkii rauhoittamaan epidemian leviämistä ja estämään terveydenhuollon kantokyvyn kuormittumista.

Tiedotteessa kerrotaan koronaviruksen tarttuvan varsinkin pitkäkestoisessa lähikontaktissa tehokkaasti.

– Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Myös terveenä on tärkeää vähentää lähikontakteja voimakkaasti ja lievienkin koronavirustautiin sopivien oireiden ilmetessä on hakeuduttava heti testiin, tiedotteessa todetaan.

Koronanyrkki: Yläkoulut voivat jatkaa lähiopetuksessa

Myös Essoten alueen niin sanottu koronanyrkki kokoontui perjantaina pohtimaan uusia rajoitustoimia. Lähes kaikki alueelliset toimet on jo otettu käyttöön.

Essoten tiedotteen mukaan tiettyjen tartuntatautilain kohtien osalta nyrkki ei löytänyt tartuntatautilain mukaisia perusteita rajoitusten kiristämiseen. Tartuntatautilaissa on tiukat kriteerit, joita alue ei täyttänyt muun muassa tilojen sulun osalta.

Tiedotteen mukaan koronanyrkki oli yksimielinen siitä, että yläkoulujen siirtyminen etäopetukseen ei ole nykyisessä alueellisessa tautitilanteessa välttämätöntä. Jos kansallinen koronatilanne vaatii etäopetukseen siirtymistä, niin nyrkki katsoi sen vaativan sosiaali- ja terveysministeriön tarkkaa ohjeistusta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalausuntoa. Tässä tapauksessa aluehallintovirasto voi määrätä koulut etäopetukseen.

Kolmen viikon sulku alkaa ensi maanantaina

Essoten tiedotteessa muistutetaan, että myös Etelä-Savossa toteutetaan kolmen sulku ensi maanantaista alkaen.

– Kaikkien tulee tähän sitoutua, vaikka tilat eivät suoraan vielä sulkeutuneet. Sulkuaikana tulee kotoa poistua vain välttämättömiin töihin ja asioille. Kaikkea muuta kodin ulkopuolista asiointia ja henkilökontakteja tulee välttää. Kaikenlainen kokoontuminen ja sosiaaliset kontaktit tulee jättää pois. Valtion ohjeistusta asian suhteen saatiin vasta perjantaiaamuna. Voi hyvin olla, että tilanne on alkuviikkoon mennessä myös tiukentunut niin, että kriteeristöt täyttyvät tai uusia rajoittavia päätöksiä tehdään valmiuslain perusteilla, arvioi Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Uutista päivitetty 5.3. kello 16:15: Lisätty koronanyrkin päätös siitä, että yläkoulut jatkavat lähiopetuksessa. Klo 16:55: Lisätty viimeinen kappale, jossa on Santeri Seppälän kommentit.