Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essoten alue siirtyy koronan kiihtymisvaiheeseen, uusia tartuntoja löytynyt seitsemän

Perusteena muutokseen on Essoten alueen korkea ilmaantuvuusluku.

Sote-kuntayhtymä Essoten alue siirtyy koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen, kerrotaan Essoten tiedotteessa. Näin linjasi eri viranomaisista koostuva niin sanottu Essoten koronanyrkki perjantaina.

Päätöstä perustellaan alueen korkealla ilmaantuvuusluvulla. Kahden viimeisen viikon aikana on todettu 124 koronatartuntaa, ja ilmaantuvuusluku on noussut 125:een 100 000 asukasta kohden.

Pääosa tartunnoista on Mikkelissä, mutta yksittäisiä tapauksia löytyy myös alueen muissa kunnissa.

Essoten alueella linjaus tarkoittaa, että Mikkeli siirtyy leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, mutta leviämisvaiheen rajoitukset jäävät voimaan. Muut kunnat nousevat kiihtymisvaiheeseen. Kaikki koronanyrkin suositukset löytyvättäältä.

Hallitus totesi torstaina olevansa valmis toteamaan Suomeen poikkeusolot kolmeksi viikoksi maaliskuussa. Koska Essote on nyt kiihtymisvaiheessa, koskisi ravintoloiden sulkeminen myös Essoten aluetta.

Altistumisia on tapahtunut nyt Mikkelin lisäksi myös muiden kuntien alueella. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä näkee, että koko Essoten alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen.

– Mikkelin osalta tartuntaketjujen jäljitys on onnistunut hyvin, ja suurista tartuntamääristä huolimatta Mikkelissä palataan kiihtymisvaiheeseen eli samalle tasolle muun alueen kanssa, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Aikuisten harrastustoiminnan keskeyttämistä suositellaan

Koronakoordinaatioryhmä pyytää Itä-Suomen aluehallintovirastoa tekemään kaikkia kuntiaan koskevat tartuntatautilain 58 d pykälän mukaiset päätökset. Se tarkoittaisi, että avi alkaa valvoa lähikontaktien välttämiseen liittyviä velvoitteita asiakastiloissa, esimerkiksi kaupoissa ja kuntosaleilla.

Essoten koronanyrkki näkee Essoten tilanteessa rauhoittumisen merkkejä, joten alue ei ainakaan vielä siirry vielä tason 2 mukaisiin toimenpiteisiin. Taso 2 tarkoittaa esimerkiksi julkisten tilojen käytön rajoittamista ja sulkemista sekä yli 6 hengen kokoontumisiin liittyviä rajoituksia.

– Tätä kuitenkin arvioidaan koko ajan ja viimeistään ensi tiistaina uudemman kerran. Suurin käytännön muutos lienee, että aikuisten harrastustoiminta suositellaan keskeytettävän kaikissa Essoten alueen kunnissa, Seppälä kertoo.

Aluehallintovirasto ja alueen kunnat tekevät Essoten linjauksen johdosta omat päätöksensä.

Uusia tartuntoja löytyi seitsemän

Torstain jälkeen Essoten alueelta on löytynyt seitsemän uutta koronatartuntaa.

– Vaikka tartunnat vähentyivät eilisestä (12 tartuntaa), niin sairastuneisiin liittyy paljon uusia altistuksia eri puolilla aluettamme. Kaikkiaan olemme asettaneet altistuneita karanteeniin lähes 800 henkilöä, kertoo pandemiapäällikkö Hans Gärdström Essotesta tiedotteessa.

Osastohoidossa on kaikkiaan 21 koronapotilasta. Altistuneita on sen verran paljon, että potilaita odotetaan lisää myös sairaalahoitoon.

– Sekä terveydenhuollon että vanhuspalvelujemme henkilöstö on nyt kovassa kuormituksessa, Seppälä toteaa.

Katso koronalle altistumisen paikat täältä.

Lue Essoten ohjeita turvalliseen hiihtoloman viettoon täältä.

Veikkaus sulkee peliautomaatit

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen takia Veikkaus sulkee Essoten alueella olevat peliautomaattinsa muun muassa kioskeissa, kaupoissa ja liikenneasemilla varhain lauantaiaamuna.

Veikkaus kertoo tiedotteessa, että myös Mikkelin Pelaamo suljetaan perjantain päätteeksi.