Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiukat kokoontumisrajoitukset jatkuvat Etelä-Savossa: Enintään 20 hengen rajoituksia jatketaan maaliskuun loppupuolelle

Itä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt tiukkojen rajoitusten jatkumisesta 22.3. saakka.

Odotettua helpotusta ei tullut. Itä-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina, että enintään 20 hengen kokoontumisrajoitusta jatketaan 22. maaliskuuta asti.

Yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on kiellettyä kaikissa kolmessa aluehallintoviraston toimialueen maakunnassa, Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

– Päätöksen tekeminen ei ollut vaikeaa. Kaikki käytössämme olleet asiantuntijalausunnot tukivat sitä, sanoo Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti.

Aluehallintovirasto perustelee päätöstään viranomaislinjauksilla: valtioneuvoston hybridistrategian toteuttamissuunnitelmalla, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalausunnolla sekä ajantasaisella tilannearviolla.

Lahti muistuttaa, että päätös noudattaa Euroopan tautienehkäisy ja -valvontakeskuksen tuoreen tilannearvion mukaista linjausta kokoontumisrajoituksiin liittyen.

Epidemiatilanne edelleen epävakaa

Itä-Suomen avi saa käyttöönsä tilannearvioita alueen sairaanhoitopiirien viime syksynä perustamilta alueellisilta covid-19 -yhteistyöryhmiltä. Tilannearvioissa otetaan huomioon vallitsevan epidemiatilanteen lisäksi tartunnan torjuntatoimien vaikutuksia.

Myös sairaanhoitopiirien yhteistyöryhmät tukevat nykyisten rajoitusten jatkamista.

Koronaepidemiatilanne on avin tiedotteen mukaan yhä epävakaa ja monilla paikkakunnilla löydetään yksittäisten tartuntatapausten ohella merkittäviä tautiryppäitä. Sellaisia on kuluvan talven aikana esiintynyt myös Itä-Suomessa, esimerkiksi Savonlinnassa.

Avi muistuttaa, että erityisesti uuteen koronavirusmuunnokseen liittyvät riskit ja taudin leviämisen estämisen ennakointi ovat nyt tärkeitä. Alkava talvilomakausi lisää riskiä tartuntojen leviämiseen.

Mikäli alueen epidemiologinen tilanne muuttuu, voi aluehallintovirasto arvioida päätöstä uudelleen.

– Mikäli tilanne nopeasti muuttuu jyrkästi parempaan tai huonompaan suuntaan, otamme päätöksen uuteen tarkasteluun, Lahti sanoo.