Essoten alueella on varmistunut yhdeksän uutta koronatartuntaa keskiviikkona – Hoidontarve kasvaa

Tautitapauksista kuusi löytyi Mikkelistä ja kolme Pieksämäeltä. Essote otaksuu, ettei lieväoireisia käy testissä riittävästi.

Koronatestissä on syytä käydä matalalla kynnyksellä, muistuttaa Essote tiedotteessaan. Risto Aalto

Kanerva Jalarvo, Mikko Kontti

Essoten alueella on todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa keskiviikkona. Kuusi tartunnoista havaittiin Mikkelissä ja kolme Pieksämäellä.

Essoten mukaan suurin osa tapauksista liittyy aiempiin altistuksiin, ja ne ilmenivät jo aiemmin karanteeniin asetetuilla. Uusien tartuntojen jäljitys on jatkunut keskiviikon ajan.

Pieksämäellä kaikki tartunnan saaneet olivat karanteenissa ennen tartunnan toteamista.

– Nyt on hyvin tärkeää kaikkien vähänkään oireita saavien käydä koronatestissä. Tämä koskee myös lapsia ja nuoria. Haluan korostaa, että lievienkin oireiden johdosta lapsetkin tulee testata, sanoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Liikkeellä on nyt melko paljon tavallista flunssaa. Sillä oletuksella ei pidä jättää käymättä koronatestissä, vaikka oireet olisivat lieviä.

Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä toteaa, että Essotella on käsitys, ettei lieväoireisia käy testeissä riittävästi.

– Testausmäärät putosivat, ja oli päiviä, ettei esimerkiksi lapsia käynyt testissä ollenkaan. Oletus on, että oireita kuitenkin on esiintynyt.

Seppälän mukaan lasten ja nuorten koronaoireet ovat usein lievempiä kuin aikuisväestön. Tartuntaketjujen katkaisemiseksi etenkin lapsia ja nuoria pitäisi testata enemmän.

Hoidontarve kasvaa

Suuret tartuntamäärät ovat alkaneet näkyä Mikkelin keskussairaaloiden osastoilla. Hoitohenkilökuntaa tarvitaan samaan aikaan osastoille, tartuntojen jäljitykseen ja rokotuksiin.

– Valitettavasti osasto- ja tehohoidon tarve on kasvanut. Tehohoidossa on useampi potilas, sanoo Seppälä.

Osasto- ja tehohoidossa olevien määrä muuttuu jatkuvasti, eikä tarkkaa lukua Essotesta siksi kerrota. Määrä ei ole suurimmillaan epidemian aikana, mutta Seppälän mukaan kuormitus henkilöstölle on kasvanut, koska sairaalahoidossa on voimakasoireisia henkilöitä.

Sairastuneiden ja karanteeniin asetettujen joukossa on myös Essoten työntekijöitä.

– Joudumme jälleen perumaan ja siirtämään aikoja laajasti palveluissamme. Olemme yhteydessä niihin, joiden aikoja siirretään. Pahoittelen tilannetta, sanoo Seppälä.

Juttua muokattu kello 16.10: Lisätty Seppälän kommentteja.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka