Essoten alueelta löytyi kahdeksan uutta koronavirustartuntaa perjantaina – Mikkeli ei vielä leviämisvaiheessa

Kaikki altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Essoten alueella on tavattu koronaviruksen brittimuunnosta. Kuvituskuva. Outi Paappanen

Ella Rantalainen

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote tiedotti perjantaina uusista positiivisista koronatartunnoista. Torstain tiedotteen jälkeen uusia tartuntoja on löydetty yhteensä kahdeksan.

Kuusi tartunnoista on paikannettu Mikkeliin, yksi Juvalle ja yksi on Essoten alueen ulkopuolelta. Tiedotteen mukaan kaikki altistuneet on nyt tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Viimeisen kahden viikon aikana alueen asukkailta on löydetty yhteensä 80 tartuntaa. Karanteeniin on asetettu kaikkiaan nyt 400 henkilöä. Osastohoidossa on tällä hetkellä viisi tartunnan saanutta, tehohoidossa kaksi.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälän mukaan tartuntaketjut on saatu hyvin hallintaan, vaikka esimerkiksi Mikkelissä tartuntoja on ollut runsaasti.

– Määrällisesti ja sairaalahoidon kuormituksen näkökulmasta olisimme jo lähellä leviämisvaihetta Mikkelissä. Tartuntaketjut on kuitenkin saatu toistaiseksi hallintaan ja tartunnanjäljitys on onnistunut 98-prosenttisesti, joten ei ole perusteita vaihtaa alueen luokitusta, Seppälä kertoo tiedotteessa.

Testeihin kannattaa hakeutua herkästi

Tämän hetkisten tietojen ja oireiden perusteella vaikuttaisi siltä, että Essoten alueella liikkuu viruksen brittimuunnos, joka saattaa oireilla vasta pitkän ajan päästä. Pandemiapäällikkö Hans Gärdström kehottaa kuuntelemaan pienimpiäkin oireita nyt herkällä korvalla.

– Testeihin kannattaa hakeutua pientenkin oireiden johdosta ja jos oireita on myös lapsilla. Karanteeniin asetettujen on syytä huomata, että tämä virusmuunnos alkaa oireilla usein vasta 14 vuorokauden karanteeniin loppupäivinä, Gärdström neuvoo tiedotteessa.

Astra Zenecan käyttö jatkuu ensi viikolla

Essote aikoo varta uusia rokoteaikoja sitä mukaa, kun uusien rokotuserien saapumisesta saadaan varmuus. Ensimmäisen rokotteen saaneita on nyt yhteensä 18 500, mikä on 23 prosenttia yli 16-vuotiaista.

Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan ensi viikolla. 65 vuotta täyttäneiden on mahdollista ottaa kyseinen rokote.

– Maanantaina 29.3. avataan Essoten nettisivujen ajanvaraukseen Mikkelin keskussairaalan rokotuspisteeseen mahdollisuus yli 65-vuotiaille. Aikaa varatessa henkilö siis tietää, että hän saa kyseisen rokotteen. Ajat on tarkoitettu yli 65-vuotiaille riskiryhmään yksi kuuluville, sekä yli 70-vuotiaille, jotka saavat rokotteen ikänsä perusteella, Gärdström selventää.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka