Eduskunnan puhemiehistö kutsuu eduskuntaryhmien puheenjohtajat koolle Ano Turtiaisen tviitin takia – "Turhaa ylireagointia", sanoo Turtiainen

Puhemiehistö ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat tapaavat asiaan liittyen ensi perjantaina.

Ano Turtiaisen lauantaina julkaisemaa tviittiä on pidetty uhkaavana. Arkistokuva. Taru Hokkanen

STT , Suvi-Tuulia Palvaila, Janne Kettunen

Eduskunnan puhemiehistö kutsuu eduskuntaryhmien puheenjohtajat koolle juvalaisen kansanedustajan Ano Turtiaisen viime lauantaina julkaiseman tviitin takia.

Puhemiehistö ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat tapaavat asiaan liittyen ensi perjantaina. Puhemiesneuvosto sanoo tiedotteessaan pitävänsä asiaa erittäin vakavana. Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) kommentoi asiaa viikonloppuna sanoen, että väkivallalla uhkaaminen on aina tuomittavaa.

Turtiainen: Puhemies yrittää pestä kasvojaan

Turtiainen kertoi tiistaina kokevansa puhemiehistön järjestämän kokouksen "turhaksi ylireagoinniksi".

– Se kuulostaa siltä, että puhemies ylireagoi heti alkujaan ja nyt yrittää pestä kasvojaan, Turtiainen sanoo.

Turtiaisen mukaan Vehviläinen on "ajanut itsensä huonoon tilanteeseen" otettuaan tviittiin kantaa ennen kuin Turtiainen oli ehtinyt selittää, mitä kirjoituksellaan pohjimmiltaan tarkoitti.

– Ihmiset ottavat yhteyttä älyttömän paljon ja voivat huonosti, varsinkin nyt kun rajoitukset levisivät ylemmäksi Suomea. Siellä alkaa porukka oikeasti lämpenemään.

Turtiaisen mukaan hän ei tviitissään uhannut ketään eikä mitään.

– Lähetin terveiset kollegoille, että miten ystäväni puhuu ja miten kansa puhuu. Ei se sen kummempi tviitti ollut.

Moni koki tviitin uhkaavaksi

Turtiainen julkaisi lauantaina Twitterissä mahdolliseen maskipakkoon liittyvän viestin, jota monet ovat pitäneet uhkaavana.

– Ystäväni sanoi - ”olen valmis tappamaan, jos jollekin tässä maassa pakolla laitetaan maski.” No, en minäkään sellaista katsoisi sivusta. Terveisiä kollegoille, jotka olette maskipakon kannalla, hän kirjoitti viestissään.

Turtiainen on puhunut koronapandemiasta sosiaalisessa mediassa vähättelevästi aikaisemminkin. Viime viikon keskiviikkona Turtiainen kirjoitti julkisella Facebook-seinällään seuraavasti:

– Vain sodassa lietsotaan ihmisiä toisiaan vastaan ja kehotetaan ilmiantamaan toisia. Sen vuoksi meidän on varauduttava jopa pahimpaan, eli huolletaan aseemme kaiken varalle, ollaan varuillamme ja pidetään toisistamme huolta.

Turtiainen ei itse ole läsnä perjantain kokouksessa

Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan Turtiaisen ei ole tarkoitus osallistua perjantain kokoukseen, mutta hänelle on varattu mahdollisuus esittää näkemyksensä tapahtuneesta kirjallisesti.

Turtiainen valittiin eduskuntaan Kaakkois-Suomen vaalipiiristä vuonna 2019 perussuomalaisten listoilta, mutta hänet on sittemmin erotettu puolueesta ja sen eduskuntaryhmästä.

Turtiainen muodostaa nykyisin oman yhden miehen eduskuntaryhmänsä.

Lue myös: Ano Turtiainen näkee pandemiassa salaliiton ja haraa koronarokotetta vastaan

Juttua on 6.4. kello 16.39 täydennetty tiedolla siitä, että Ano Turtiainen ei aio osallistua perjantain kokoukseen. Kello 18.12 täydennetty Ano Turtiaisen kommenteilla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka