Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsähallituksen paimenviikkojen suosio jatkuu – Hiidenmaan tila Anttolassa kutkutti useaa paimenehdokasta

Ensi kesän paimenet on nyt valittu. Mahdollisia peruutuspaikkoja voi vielä aueta.

Kansallispuistojen ja Metsähallituksen paimenviikkojen kysyntä jatkuu suurena. Ensi kesän paimenviikoille tuli yhteensä 14 397 hakemusta.

Yksi suosituimmista paimenkohteista tänä vuonna oli Neitvuoren kainalossa Mikkelin Anttolassa sijaitseva Hiidenmaan tila. Suosittuja hakijoiden keskuudessa olivat myös Lemmenjoen kansallispuiston Kaapin Jounin tila sekä Palovartijan talo Punkaharjun luonnonsuojelualueella.

Hiidenmaan tilalla paimenet huolehtivat lampaista.

Paimenviikot on arvottu hakijoiden kesken, ja voittaneille on ilmoitettu voitosta. Ensi kesäksi on vielä pieni mahdollisuus päästä mukaan, jos joku valituista peruuttaa tulonsa.

– Jos joku paimenista peruu osallistumisensa, siitä kerrotaan kunkin paimenkohteen Facebook-sivuilla. Nopein ilmoittautuja saa tällöin vapautuneen viikon itselleen, kenttäpäällikkö Hannele Kytö Metsähallituksesta kertoo tiedotteessa.

Paimen osallistuu luonnonsuojelutyöhön

Paimenkohteita on yhteensä 15 ympäri maata. Paimenkohteet ovat Punkaharjua lukuun ottamatta uhanalaisia perinneympäristöjä. Kun kohteilla laiduntavat eläimet syövät yleisimpiä ja kilpailussa paremmin pärjääviä kasveja, luovat ne samalla tilaa harvinaisemmille niittykasveille. Laidunnus siis rikastuttaa luonnon monimuotoisuutta.

Paimenet puolestaan pääsevät lomailemaan upeissa maisemissa sekä nauttimaan luonnosta ja kiireettömästä elämänmenosta. Lisäksi paimenet pääsevät hoitamaan suojelualueilla laiduntavia lampaita, hevosia tai lehmiä. Paimen huolehtii eläinten juomavedestä, seuraa yleiskuntoa ja siirtää eläimet laidunlohkolta toiselle. Laidunnuksen tavoitteena on maiseman- ja luonnonhoito.

Paimenviikot ovat maksullisia. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.