Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sukeltajan epäillään hukkuneen Pieksämäellä Montolan kaivoksella tapahtuneessa onnettomuudessa – Toinen sukeltaja on toimitettu sairaalahoitoon

Paikalle järjestetään riittävän ammattitaitoisia luolasukellukseen erikoistuneita sukeltajia. Etsinnät voivat pahimmillaan kestää useita päivä.

Sukeltajan epäillään hukkuneen Pieksämäellä sijaitsevassa Montolan kaivoksessa tapahtuneessa sukellusturmassa. Poliisin saaman tiedon mukaan kaivoksen sukelluspaikalla on mahdollisesti kuollut siellä sukeltamassa ollut keski-ikäinen mies.

Hälytyksen sukellusturmasta teki toinen sukeltaja, joka selviytyi kaivoksesta pois. Poliisi ei ole toistaiseksi päässyt puhuttamaan häntä. Sukeltaja on toimitettu sairaalahoitoon.

Etelä-Savon pelastuslaitos lopetti pelastustoimet Montolan kaivoksella tiistaina noin kello 15.40. Kateissa olevan sukeltajan etsintävastuu on siirtynyt poliisille.

Poliisi selvittää tapahtumien kulkua ja järjestää onnettomuuspaikalle riittävän ammattitaitoisia luolasukellukseen erikoistuneita sukeltajia etsimään ilmeisimmin luolastoon jäänyttä sukeltajaa.

Poliisin tiedotteen mukaan etsintä voi pahimmassa tapauksessa kestää useita päiviä.

Hälytys sukellusturmasta tehtiin kello 13.34.

Entinen kalkkikaivos

Montolan kaivos on 1970-luvulla suljettu kalkkikaivos. Se kiinnostaa sukelluksen harrastajia kirkasvetisyytensä vuoksi.

Aiemmin tällä vuosituhannella kaksi sukeltajaa on kuollut onnettomuuksissa.

Välillä sukeltaminen oli virallisesti kiellettyä, kunnes se taas sallittiin vuonna 2016. Tuolloin Pieksämäen Vesi lopetti talousveden ottamisen kaivoksesta.

Sukeltaja oli kokenut

Montolan kaivoksella Pieksämäellä Etelä-Savossa kadoksissa oleva sukeltaja on kokenut kaivossukeltaja, kerrotaan Montolan kaivossukeltajat -yhdistyksestä.

– Nyt kadoksiin jäänyt mies on kokenut sukeltaja. Olen sukeltanut hänen kanssaan useita kertoja vuodesta 2006 alkaen, kertoi yhdistyksen puheenjohtaja Jani Santala STT:lle.

Mahdollista syytä sille, miksi mies näyttää jääneen kaivokseen, Santala ei lähde arvuuttelemaan.

– Syy selviää myöhemmin. Asiaa on aivan turha lähteä nyt spekuloimaan.

Sen Santala toteaa, että sukellusonnettomuuksien syy ei löydy yleensä laitevioista tai esimerkiksi kaasun loppumisesta.

Santalan mukaan Suomen kaivoksiin pääsee sukeltamaan ylipäänsä vasta kokeneena sukeltajana, jolloin takana on kursseja ja koulutusta.

– Voi sanoa, että tämän harrasteen aloittaakseen on käytävä pitkä tie.

– Vuosittain Montolassa tehdään yli 2 000 sukellusta. Nyt korona-aikaan määrä on laskenut, Santala sanoo.

Hänen mukaansa Montola ei ole vaikea paikka sukeltaa.

– Siellä on vakaat olosuhteet, hyvä näkyvyys ja ohjausnarut. Sukelluskohteena Montola on eräs turvallisimpia kaivoksia, mutta joskus valitettavasti sattuu vahinkoja, niin kuin kaikessa harrastamisessa.

Montolan aiemmassa 2000-luvun kuolemantapauksessa viranomaiset otaksuivat, että sukeltaja oli eksynyt sen jälkeen kun kaivoksen seinämistä irronnut kalkki oli heikentänyt näkyvyyden erittäin huonoksi.

– Yleensä näkyvyys on kaivoksessa hyvä. Mutta vaikka näkyvyys menisikin, sukellusreiteillä on ohjausnarut, joiden avulla löytää pois sokkonakin. Luolasukeltaja ei koskaan luota pelkästään yhteen turvavälineeseen.

Kaivoksissa ei Santalan mukaan sukelleta koskaan yksin.

– Minimimäärä on kaksi sukeltajaa.

Juttua päivitetty 13.4. klo 16.40 ja 17.26 sekä 20.10 STT:n tiedoilla: Uutista täydennetty kauttaaltaan. Lisätty myös historiatietoja sekä STT:n haastatteleman yhdistyksen puheenjohtajan lausuntoja.