Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sananvapauteen kuuluu luottamus, ja siinä riittää kehittämistä

Perusoikeuksiin kuuluva sananvapaus tuntuu itsestään selvältä Suomessa. Oman mielipiteen saa kertoa, vaikka se olisi erilainen kuin valtaa pitävillä. Myös kanavia mielipiteen ilmaisemiseen on paljon. Sananvapaus ei tarkoita kuitenkaan pelkkää sanomista. Sananvapauteen kuuluu myös oikeus ottaa vastaan erilaisia mielipiteitä.

Vapaus esittää oman näkemyksensä, mielipiteen ilmaisukanavien runsaus ja lainsäädäntö eivät kuitenkaan yksin riitä. Lehdistön- ja sananvapauden edistämistä ajava International Press Instituten Suomen ryhmä jakoi maanantaina ensimmäisen sananvapauspalkintonsa Erätauko-säätiön toimitusjohtajalle Laura Arikalle. Arikan johtama säätiö on saanut tunnustusta rakentavan keskustelukulttuurin edistämisestä.

Sananvapautta ei pidä mitata pelkästään sanomisten määrällä. Laadullinen sananvapaus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni uskaltaa ja haluaa kertoa oman näkemyksensä turvallisesti, ilman verbaalisen vastahyökkäyksen aiheuttamaa pelkoa. Tässä riittää Suomessakin, omanlaisessa sananvapauden mallimaassa tekemistä.

Erätauko-säätiö on kouluttanut ihmisiä ja yhteisöjä keskustelemaan. Se tarjoaa myös malleja rakentavaan keskusteluun. Erätauon tarjoamilla koulutuksilla on kysyntää. Se kertoo siitä, että ihmisten ja organisaatioiden taito käydä rakentavaa keskustelua kaipaa petraamista.

Laura Arikka puhui Ylen haastattelussa vastuusta. Hänen mukaansa parhaimmillaan sananvapaus on, "jos pystytään liittymään toisiin yli poliittisten rajojen, arvostetaan ihmisiä ja ihmisarvoa vaikka oltaisiin asioista mieltä, se lisää ihmisten luottamusta."

Luottamusta mielipiteiden ilmaisemissa pitäisi arvostaa ja tukea, jotta mahdollisimman monet uskaltaisivat olla äänessä. Vaikeneminen ei tarkoita mielipiteen tai näkemyksen puuttumista. Joku vaikenee, koska ei halua joutua loputtomaan sanasotaan. Vaikenevilla voi olla painavaakin asiaa. Heidän äänensä kuuleminen on yksi tämän päivän sananvapauden tärkeimmistä tavoitteista.