Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin musiikkijuhlat julkisti ensi kesän ohjelmistonsa – Kotimainen kattaus on tällä kertaa poikkeuksellisen komea

Suunnitelmissa on, että Valeri Gergijev johtaa Mikkelissä kolme konserttia. Koronaepidemian edellyttämiä matkustusrajoituksia seurataan tarkalla silmällä lähiviikot.

Mikkelin musiikkijuhlien kesän 2021 ohjelmisto on vihdoin lyöty lukkoon, ja lipunmyynti on varovaisesti käynnistymässä. Tapahtuman 30:ttä juhlakesää vietetään 4.–11. heinäkuuta.

Mariinskin orkesterille on kalenteroitu konsertteja neljänä päivänä. Kolmena orkesteria johtaa Valeri Gergijev ja neljäntenä suomalaiskapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Ohjelmisto tarkentuu alkukesän aikana, mutta luonnollisesti luvassa on venäläistä musiikkia, kuten Tšaikovskin, Prokofjevin ja Šostakovitšin sinfonioita. Mikkelin musiikkijuhlien juhlakonsertti on yksi kolmesta Gergijevin esiintymisestä, ja se tarjoillaan maanantaina 5. heinäkuuta Mikkelin tuomiokirkossa.

Orkesterin neljännessä konsertissa kuullaan Dvořákin yhdeksäs sinfonia.

Alkuviikon ohjelmistossa on myös sopraano Galina Sakhnovskayan resitaali. Häntä säestää pianisti Mikhail Yanovitsky.

– Pieni epävarmuus matkustusrajoitusten suhteen kuitenkin on, kuten olemme korona-aikana tottuneet hyväksymään, toteaa festivaalijohtaja Teemu Laasanen tiedotteessa.

Ahon kantaesitys

Musiikkijuhlilla kuullaan 8.7. kantaesitys säveltäjä Kalevi Ahon teoksesta Sonata Concertante. Konsertissa Mikkelin kaupunginorkesteria johtaa Erkki Lasonpalo ja solistina vierailee harmonikkataiteilija Janne Valkeajoki.

Perjantaina 9.7. Mikaelin kamarimusiikkisalissa esiintyy Sitkovetsky Trio, jossa soittavat Alexander Sitkovetsky, viulu, Wu Qian, piano ja Isang Enders, sello. Ohjelmassa on muun muassa Schumannia ja Ravelia.

Lauantai-iltana 10.7. Naisvuoren kesäteatterissa esiintyy skandinaavista kansanmusiikkia soittava kokoonpano Frigg.

Juhlaviikko huipentuu Suomalaiseen Fantasiaan, perinteiseen sinfoniakonserttiin maustettuna digitaalitekniikalla. Konsertissa voimansa yhdistävät Sinfoniaorkesteri Vivo ja Festivaalikuoro, johtajanaan Erkki Lasonpalo. Visualisoinneista vastaavat OiOi, sekä visualisoimiskilpailu Synestesian voittajatyöt.

Runsas oheisohjelma

Musiikkijuhlien oheisohjelma on takavuosista runsastunut ja se jakautuu eri puolille Mikkelin keskustaa. Esimerkiksi Stellan Tähtitorilla avataan päivät pianisti Tarmo Peltokosken johdolla. Kirjastoon pystytetään lapsille vuorovaikutteinen satuseinä, Tempossa toteutetaan kansanmusiikin työpajoja nuorille ja lisäksi luvassa on yllätysesiintyjiä torilla ja ravintoloissa.

Myös kaikki lähialueiden kuorot kutsutaan mukaan esiintymään Suomalainen Fantasia -konsertin loppunumeroon.

– Ensimmäiseksi avaamme lipunmyynnin konsertteihin, joissa on ainoastaan suomalaisia esiintyjiä. Ulkomaisten taiteilijoiden konsertteja avautuu myyntiin sitä mukaa kun ne varmistuvat, Laasanen sanoo.