Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Elvi Punkka oli tarmokas kunta-aktiivi ja perheenpää

Emäntä, poikansa omaishoitaja, kunta- ja seurakuntapäättäjä Elvi Maria Punkka (os. Lepistö) kuoli Suomenniemellä 29.4.2021. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Mikkelin maalaiskunnassa 21.6.1931.

Näköpellon kotitilalla työ rytmitti elämää väkevästi. Pellavapäinen Elvi oppi ahkeruuteen, rehtiyteen ja työteliäisyyteen katsovan elämänasenteensa savolaisten peltojen ja luonnon keskellä.

Helmi-äiti laittoi tytön pikkulottiin ja ryhmän pienimpänä Elvi sai runojen viimeiset säkeet esitettäväkseen sodan väsyttämille. ”Tässä tulee pienin nolla, jollei hyvä yksin olla”, Elvi lausui topakasti ja niksautti niiauksen. Lorupätkän viesti jäi elämään perheeseen.

Elvi oli aurinkoinen näky Mikkelin torilla kotitilan vihannesten kanssa. Vapaalla raveista löytyi Olavi. Työntäyteinen elämä jatkui Punkankylässä, missä perheen koko ja luottamustehtävien määrä kasvoivat. Isänmaan kunnioitus johti ansiokkaaseen uraan kunnanhallituksessa ja maatalousnaisten puheenjohtajana. Tärkeimpänä luottamustoimenaan Elvi piti kirkkovaltuustovuosiaan.

Elvillä oli ihmeellinen elämänvoima. Ahkerointia navetassa, ruuanlaittoa ja vaikuttamista. Elvi saattoi pyyhkäistä esiliina päähän kietaistuna navettaan lehmää poi’ittamaan ja seuraavana hetkenä kokoustaa kirkonkylällä.

Arkea piristivät juhlat, läheiset ihmiset ja puutarha. Parasta olivatkin keskikesän kutsut, joissa rakkaat ihmiset kokoontuivat suurella joukolla Punkanmäen pitoihin. Elvi oli juhlien sielu, joka loihti notkuvat pöydät herkkuja täyteen silmät ilosta säihkyen. Posliinimaalausaiheet löytyivät usein satukirjamaisesta puutarhasta.

Perhe oli Elville lopulta se tärkein työ. Lapsenlapsiviisikkokin sai viettää huolettomia hetkiä pelloilla kanankakat kantapohjissa juosten ja ilmavia pannukakkuja nauttien. Elvi oli suvun yhdistävä liima, mikä näkyy tiiviissä tiimissämme nykyäänkin. Jäämme muistamaan Elvin ilosta syttyvät silmät ja luottavaisen elämänasenteen.

Eetu Punkka

Kirjoittaja on Elvi Punkan pojanpoika.