Muistokirjoitus: Juhani Alanen oli Tuppuralan koulun johtaja ja utelias maailmantarkkailija

Juhani Alanen oli koulunjohtaja ja herrasmies: ystävällinen, sivistynyt ja vaatimaton. Hänen huumorintajunsa oli veitikkamaista ja osuvaa, ja hänen luonteenpiirteensä näkyivät vahvasti hänen tavassaan elää ja opettaa.

Juhani syntyi 22.9.1938 Vimpelissä nelilapsisen perheen esikoiseksi. Lapsuus oli haastavaa aikaa niukkuuden keskellä ja isän kaaduttua rintamalla, kun Juhani oli vain 5-vuotias.

Oppikoulun jälkeen Juhani päätyi opettajaseminaariin Heinolaan, missä tapasi tulevan vaimonsa Kaarinan. Elämä kuljetti nuoren opettajapariskunnan lopulta Mikkeliin, missä Juhani toimi vuosina 1971–1998 uuden Tuppuralan koulun johtajana ja Kaarina luokanopettajana. Lasten opettamisesta ja heistä huolehtimisesta tuli Juhanin elämäntehtävä, ja hänelle tärkeitä koululaisia hän muisteli myös viimeisinä vuosinaan.

Elämä täyttyi töistä, perheestä, kodin ja kesämökin rakennusprojekteista, mutta myös matkoista ympäri Eurooppaa muun muassa asuntovaunun kanssa. Näillä matkoilla Juhanin monipuolinen kielitaito ja kiinnostus valokuvaukseen pääsivät oikeuksiinsa. Juhani piti kovasti myös englantilaisesta jalkapallosta, joka täyttikin kodin äänimaailman lauantaisin.

Kaarinan sairastuminen ja kuolema vuonna 1993 olivat Juhanille ja koko perheelle kova isku. Työ koululla kantoi silti eteenpäin ja elämä asettui hitaasti uusiin uomiinsa.

Kymmenen vuotta myöhemmin Juhani tapasi Maisan, jonka kanssa elämänpiiri laajeni taas. Yhdessä he matkustelivat, kiertelivät kulttuurikohteita ja nauttivat elämästä.

Juhanin kuuli usein hyräilevän hyväntuulista, rauhallista melodiaa samalla kun hän puuhaili tai tarkkaili luontoa. Yksi hänen mielipaikoistaan oli Kyyvedellä, mökkilaiturilla, missä hän saattoi istua pitkään katselemassa järvelle tai ratkomassa ristisanoja. Päällä saattoi olla viimeiseksi jääneeltä koululuokalta lahjaksi saatu t-paita luokkakuvineen.

Juhani nukkui pitkän sairauden uuvuttamana pois Turussa 17.2.2021. Hänen uurnansa laskettiin tänä viikonloppuna Harjun hautausmaalle Kaarinan viereen.

Salla-Maria Lauttamäki

Jari Alanen

Kirjoittajat ovat Juhani Alasen lapsia.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka