Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ylioppilaslakki antaa aiheen juhlaan – Lukioissa muutokset jatkuvat tulevina vuosina

Monen kodin kevään juhlahetki koitti tiistaina, kun lukiot julkistivat uusien ylioppilaiden nimet. Kevään kokeisiin ilmoittautui noin 47 000 kokelasta. Kirjoittajien määrä nousi nelisen tuhatta edellisvuodesta. Taustalla vaikuttaa ainakin koronatilanne, mahdollisuus uusia koe useita kertoja sekä se, että oppilaitokset painottavat opiskelijavalinnoissaan entistä enemmän ylioppilaskokeen tuloksia.

Jokainen valmistunut on lakkinsa ansainnut. Olivat kokelaan arvosanat asteikon paremmassa tai huonommassa päässä, valmistuminen on ehdottomasti juhlimisen arvoinen asia. Koronavuosi aiheutti sen, että nyt valmistuneet lukiolaiset suorittivat opinpolkuaan enemmän tai vähemmän poikkeusolosuhteissa. Osalle se sopi paremmin, osalle huonommin, mutta kaikkiin muutokset vaikuttivat jollain tavalla.

Nyt poikkeustila jatkuu juhlien suunnittelussa. Mikä on oman kylän koronarajoitustilanne kesäkuun toisella viikolla? Miten monta vierasta voidaan ottaa? Viranomaismääräyksiä odotellessa juhlien pitäjien kannattaa vähintään varautua porrastamaan vierailuaikoja.

Lukiolaisten joukossa on myös niitä, joiden valmistumista korona viivytti tavalla tai toisella. Kirjoitusten kohdalle saattoi osua oma sairastuminen, altistumisesta seurannut karanteeni tai opinnot saattoivat viivästyä, kun etäopetus kävi raskaaksi. Onneksi seuraava mahdollisuus on jo syksyllä.

Lukio-opetuksessa itsessään on nyt ilmassa monia muutoksia. Ensi syksynä oppivelvollisuusikä laajenee ja muuttaa lukio-opetuksen maksuttomaksi. Osassa pienistä kunnissa on ylläpidetty omaa lukiota vetovoiman takia. Jos sisäänottomäärät ovat olleet pieniä, tulevan syksyn hakijamäärä varmasti jo mietityttää rehtoreita. Ilmainen tietokone ei riitä houkuttimeksi, koska se tulee nyt joka lukiossa. Vahvalla erikoistumisella voinee pärjätä, jos päättäjät katsovat sen oikeaksi panostukseksi.

Yksittäisen opiskelijan kannalta isompi kysymys on opiskelijavalinta. Hahmottumassa on käytäntö, miten paljon todistuksen painottaminen jatko-opintoihin pääsyssä muuttaa opiskelua. Mahdollista on ainakin, että kilpailu kovenee jo siinä vaiheessa, kun lukioon haetaan.

Vetävätkö isot lukiot koko maan kärjen puoleensa jo silloin? Jos tämä tarkoittaa eliittilukioiden vahvistumista, Suomen koulujärjestelmän vahvuus, tasa-arvo, heikkenee.