Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veneilijät pörräävät liian lähellä Norppaliveä – WWF joutuu sulkemaan kameran, jos häirintä ei lopu

WWF vetoaa Saimaalla liikkuviin, että norppiin on syytä jättää kiikarointietäisyys.

Norppaliven kameran lähellä on liikkunut ihmisiä moottoriveneillä tarkkailemassa saimaannorppia. Mikäli häiriö jatkuu, WWF joutuu sulkemaan Norppaliven.

WWF kertoo tiedotteessa, että ihmiset ovat liikkuneet liian lähellä rantakivellä turkkiaan vaihtavia norppia.

Itä-Suomen yliopiston tutkija Mervi Kunnasranta kertoo, että yleisöilmoituksia on tullut veneistä, jotka pyörivät livepaikan läheisyydessä.

– Norppia on myös paennut kiviltä veteen veneiden takia. Norpat tulisi nyt jättää rauhaan ja niitä tulisi seurata mieluummin liven kautta, Kunnasranta sanoo tiedotteessa.

Norpat köllöttelevät rantakivillä, sillä karvan irtoaminen ja uuden karvan kasvu edellyttävät ihon pintakerroksen lämpenemistä. Lämpimässä paikassa köllöttely nopeuttaa karvan vaihtumista.

Karvanvaihto voi häiriintyä, mikäli norpat joutuvat sukeltamaan veteen liian usein ihmisten aiheuttaman häiriön vuoksi.

– Karvanvaihto ei ole norpalle vain letkeää pötköttelyä, vaikka se siltä näyttää, vaan ankaraa fysiologista työtä, Kunnasranta muistuttaa tiedotteessa.

Norppien tarkkailu on sallittua, mutta vain sopivan etäisyyden päästä. Suosituksen mukaan norppaan pitäisi pitää ”kiikarointietäisyys”.

WWF:n pääsihteerin Liisa Rohwederin mukaan kamera joudutaan sulkemaan, jos häirintää ilmenee vastedes.

– Olemme sitoutuneet siihen, ettei Norppalive aiheuta merkittävää häiriötä norpille.