Essoten alueella ilmeni neljä koronatartuntaa viikonlopun aikana – Yli 16-vuotiaat pääsevät todennäköisesti varaamaan rokotusaikoja tämän viikon lopulla

Turvavälien pitäminen on edelleen tärkeää ja myös kasvomaskia suositellaan. Ahkera käsienpesu ja tarvittaessa käsidesin käyttö on paras tapa aloittaa kesän vietto.

Koronarokotukseen varataan aikaa viisi minuuttia. Outi Paappanen

Kirsti Vuorela

Essoten alueella on viikonlopun aikana todettu neljä koronatartuntaa. Kolme niistä liittyy aiempiin tartuntaketjuihin, neljäs on saatu ulkomailta.

Essoten terveyspalvelujen johtajan Santeri Seppälän mukaan rokotukset ovat hidastaneet koronaepidemian leviämistä alueella. Rokotus antaa suojaa, mutta pelkästään sen varassa ei kannata olla.

– Myös kertaalleen rokotettuja on sairastunut vakavasti, ja yksi kertaalleen rokotettu henkilö valitettavasti menehtyi äskettäin, toteaa Seppälä tiedotteessa.

Osastohoidossa on useita koronapotilaita, ja se vaikuttaa Essoten muihin palveluihin tällä viikolla.

– Joudumme valitettavasti perumaan aiemmin varattuja muita vastaanottoaikoja, koska henkilöstöä täytyy siirtää akuutin koronatilanteen hoitamiseen.

Koronatesteihin kannattaa edelleen hakeutua pienimmistäkin oireista.

Iso rokote-erä tulossa

Koronatestejä on otettu Essotessa tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla pian enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Vuonna 2020 koronatesti tehtiin 32 600 kertaa. Tänä vuonna testejä on kertynyt 30 100, joten viime vuoden luku voi ylittyä jo tällä viikolla.

Koronarokotukset etenevät Essoten alueella hyvin. Tällä viikolla luvassa on iso määrä rokotteita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomeen on tällä viikolla tulossa noin 350 000 koronarokoteannosta.

– Näillä näkymin kaikkien yli 16-vuotiaiden rokotusajat avautuvat torstaina, Seppälä arvioi.

Noin 65,1 prosenttia Essoten alueen yli 16-vuotiaista on saanut ensimmäisen koronarokotteensa. Se tarkoittaa noin 52 700:aa henkilöä. Toinen rokoteannos on annettu noin 12 200 henkilölle.

Turvavälien, käsien ahkeran pesemisen, käsidesin ja kasvomaskien käytön pitäisi edelleen olla kiinteä osa arkirutiineja, vaikka niistä toitottaminen saattaa tuntua puuduttavalta.

Pieksämäellä ei tartuntoja

Pieksämäellä rokotusaikoja pääsevät 1.6. alkaen varaamaan 35 vuotta täyttäneet. Uusi ikäryhmä avautuu ajanvarauksessa tiistaina kello 9. Tarkemmat ohjeet ajanvaraukseen löytyvät Pieksämäen kaupungin nettisivuilta.

Viikonlopun aikana Pieksämäellä ei löytynyt uusia koronatartuntoja. Hiekanpään palvelukodin toinen joukkotestaus tehdään maanantaina.

Juttu päivitetty kello 11.30 Pieksämäen tiedoilla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka