Etelä-Savon taidetoimikunta jakoi tämän vuoden työskentely- ja kohdeapurahat

Työskentelyapuraha on vähän alle 2 000 euroa kuukaudessa. Se on verotonta tuloa, mutta taiteilijan on maksettava eläke- ja tapaturmavakuutus.

Mikkeliläinen valokuvataiteilija Harri Heinonen työskentelee tänä vuonna neljä kuukautta Etelä-Savon taidetoimikunnan myöntämällä apurahalla. Vesa Vuorela

Kirsti Vuorela

Etelä-Savon taidetoimikunta on jakanut vuoden 2021 työskentely- ja kohdeapurahat, yhteensä 158 000 euroa. Työskentelyapuraha myönnettiin 13 taiteilijalle ja kohdeapuraha 11 taiteilijalle tai työryhmälle. Hakemuksia jätettiin 59 kappaletta.

Puolivuotisen työskentelyapurahan saivat kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen Mikkelistä, mediataiteilija Markus Pesonen Enonkoskelta ja muotoilija Outi Savolainen Savonlinnasta. Apuraha on suuruudeltaan 11 400 euroa.

Viiden kuukauden työskentelyjakson apurahan turvin pääsevät tekemään kirjailija Maria Kuutti Kangasniemeltä, kuvataiteilija Jussi Nykänen Helsingistä ja muusikko Leevi Räsänen Helsingistä. Apuraha on 9 500 euroa.

Neljän kuukauden apurahan saivat kuvataiteilijat Tuomo Kukkonen Sulkavalta, Juho Sihvonen ja Esa Tuomiranta, molemmat Savonlinnasta, muotoilijat Kimmo Heikkilä Savonlinnasta ja Kirsi Manninen Mikkelistä, muusikko Mikko Haapoja Helsingistä sekä valokuvataiteilija Harri Heinonen Mikkelistä. Apuraha on 7 600 euroa.

Työskentelyapuraha on 1.6. alkaen 1 980 euroa kuukaudessa. Tulo on verotonta, mutta mikäli apurahakausi kestää vähintään neljä kuukautta, on taiteilijan maksettava eläke- ja tapaturmavakuutus.

Kangasniemeläinen tanssitaiteilija Jukka Ristolainen työstää 13-henkisen työryhmän kanssa Pelto-nimistä teosta. Taike tukee hanketta 8 000 eurolla. Vesa Vuorela

Oleellista on, että se työ, jota he tekevät, kohdentuu Etelä-Savoon.

Arja-Liisa Räisänen

Tanssia ja visuaalisia taiteita

Kohdeapurahoja taidetoimikunta jakoi yhteensä 42 100 euroa. Suuruudeltaan ne ovat 2 500–8 000 euroa.

Apurahan saivat kuvataiteilijat Kari Kärkkäinen Juvalta veistos-installaatioon ja Kaisa Turtiainen Savonlinnasta muraaliin.

Mediataiteilija Jaakko Autio Helsingistä toteuttaa kaksi mediateosta, muusikko Maija Anttila improvisaatiosovelluksen ja Hannu Salmenkivi musiikkijulkaisun. Anttila ja Salmenkivi ovat Savonlinnasta.

Tanssitaidetta toteuttaa mikkeliläinen Fanny Gurevitsch kahdeksanhenkisen työryhmän kanssa, kangasniemeläinen Jukka Ristolainen 13 hengen työryhmällä sekä helsinkiläinen Inka Pohjonen soolona.

Valokuvataiteilijat Anni Löppönen Savonlinnasta ja Martti Matilainen Pieksämäeltä saavat tukea näyttelyyn järjestämiseen.

Rantasalmen lukion musiikkiteatterilinjan opettaja Marja Ikonen on Etelä-Savon taidetoimikunnan puheenjohtaja kuluvalla kaudella. Soila Puurtinen

Vertaisarviointia taidetoimikunnassa

Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Arja-Liisa Räisänen kertoo, että vaikka apurahan saajissa on henkilöitä, jotka ovat kirjoilla Helsingissä, on apurahan myöntäminen heille perusteltua.

– Oleellista on, että se työ, jota he tekevät, kohdentuu Etelä-Savoon. He identifioituvat selkeästi maakuntaan ja monet heistä ovat kotoisin Etelä-Savosta.

Etelä-Savon taidetoimikunta päättää Taiken alueiden ja lastenkulttuurin apurahoista alueella toimiville taiteilijoille. Kaudella 2021–2022 taidetoimikunnassa puhetta johtaa Marja Ikonen Rantasalmelta.

Jäseninä ovat Elisa Hillgen, Satu Piispa-Hakala, Ilmo Pokkinen ja Paula Ruuttunen Mikkelistä, Lauri Nykopp Hirvensalmelta ja Jari Pylväinen Rantasalmelta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka