Eteläsavolaiset uimavedet ovat pääosin erinomaisessa kunnossa, todetaan tuoreessa raportissa

Mikkelissä Pankalan uimalan vedenlaatu luokitellaan hyväksi neliportaisella asteikolla.

Suosittu Pitkäjärven uimaranta Mikkelissä luokitellaan eurooppalaisittain erinomaiseksi vedenlaadultaan. Vesa Vuorela

Kirsti Vuorela

Euroopan ympäristökeskuksen tuoreessa raportissa suomalaiset uimarantavedet todetaan turvallisiksi uida. Lähes 90 prosenttia raportissa mukana olevista suomalaisista uimarannoista on laatuluokkaa erinomainen.

Raporttiin on koottu tiedot yli 22 000 eurooppalaisesta uimarannasta.

Esimerkiksi Mikkelistä niin sanottuja EU-rantoja on raportissa mukana kolme: Orijärven, Pitkäjärven ja Pankalammen uimarannat. Niistä Orijärvi ja Pitkäjärvi ovat laatuluokkaa erinomainen, Pankalampi luokitellaan hyväksi.

Erinomaisiksi luokitellaan myös raportissa mukana olevat Jukajärven uimala Juvalla sekä Pieksämäen Hiekanpää ja Tahinlampi.

Tiedot koskevat vuotta 2020. Vuoden 2021 uimakausi alkaa Suomessa pääosin 15. kesäkuuta.

Laatuluokan määrittämiseen vaaditaan tietty määrä neljällä uimakaudella otettuja näytteitä vedestä. Näytteistä seurataan suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin valvontatutkimustuloksia.

Uimavesiä valvovat kuntien terveydensuojeluviranomaiset sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asetusten mukaisesti. Valvonta on moniportaista.

Valvira ohjaa kuntia uimavesien valvonnassa, yleisten uimarantojen turvallisuuteen liittyviä asioita hoitaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Uimaveden laadun tutkimukset on tehtävä Ruokaviraston hyväksymässä laboratoriossa.

Kunnan on pidettävä yllä ajantasaista luetteloa yleisistä uimarannoista. Esimerkiksi Mikkelissä on 27 virallista uimarantaa ja kuusi avantouintipaikkaa. Epävirallisten uimapaikkojen lukumäärää ei taida tietää kukaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka