Suosituimmat mökkipaikkakunnat ovat myös kuluiltaan kalleimpia – Mikkeli ja Mäntyharju kärkisijoilla Omakotiliiton kuluvertailussa

Sähkönsiirtomaksut ovat nostaneet kunnallisten maksujen loppusummaa monilla paikkakunnilla.

Omakotiliiton tuore vertailu paljastaa, että suosituimmissa mökkikunnissa kerätään kovimmat kunnalliset maksut. Vertailussa ovat mukana 20 Suomen suurinta mökkikuntaa ja kunnallisista maksuista kiinteistövero, sähkö ja jätemaksut. Niistä kertyvät kokonaiskustannukset ovat tänä vuonna keskimäärin 815 euroa.

Vertailun kärkipaikkaa pitää Savonlinna, jossa kunnallismaksuihin hupenee 1 160 euroa vuodessa. Eroa halvimpaan, Ouluun, kertyy 667 euroa.

Aivan Savonlinnan kannoilla maksukärjessä ovat Kuopio ja Mikkeli. Neljänneksi kovin maksujen kerääjä on Mäntyharju. Mikkelissä vertailun laskennalliset vuosikustannukset ovat 1 109 euroa ja Mäntyharjussa 954 euroa.

Sähkönsiirtomaksujen nousun myötä kaikissa mainituissa kunnissa kunnallismaksut ovat viime vuodesta nousseet reippaasti. Sähkössä selvästi suurin kuluerä mökeillä on siirron perusmaksu, jonka osuus selvityksessä on keskimäärin 48 prosenttia. Mikkelissä, Mäntyharjussa ja Savonlinnassa siirron osuus on reilusti yli puolet sähkömaksusta.

41 uutta mökkilupaa

Omakotiliitto selvitti myös, kuinka paljon suosituimmilla mökkipaikkakunnilla myönnettiin viime vuonna lupia muuttaa kesämökki vakituiseksi asunnoksi ja kuinka monta rakennuslupaa on myönnetty uusille vapaa-ajan asunnoille.

Vastauksia kertyi vain muutamasta kunnasta.

Mikkelissä muutoslupia on myönnetty yhteensä kahdeksan, ja vastauksen perusteella kaikki lupaa hakeneet ovat sellaisen myös saaneet. Uusille vapaa-ajanasunnoille rakennuslupia Mikkelissä myönnettiin 41 kappaletta.

Tutkimuksessa vertailtiin mökkeilyn kustannuksia 50 neliön kokoisessa ja 35 vuotta vanhassa mökissä, joka sijaitsee omalla, 4 500 neliön tontilla. Mökkiä käyttää neljä henkeä kesällä.

Mainos: Länsi-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka