Essote on edelleen koronarokottamisen kärkeä koko maassa – Kaikki 16 vuotta täyttäneet voivat varata ajan ensimmäiselle pistokselle

Kesän tilanne näyttää nyt paremmalta kuin aikoihin, toteaa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Koronarokotusten ensimmäinen pistoksen saavat Essoten alueella nyt kaikki 16 vuotta täyttäneet. Essote/Jussi Salminen

Kirsti Vuorela

Essote on tänään torstaina avannut ajanvarauksen ensimmäiseen koronarokotukseen kaikille 16 vuotta täyttäneille. Se kertoo osaltaan, miten vauhdikkaasti rokotukset ovat alueella edenneet.

– Joissakin yksittäisissä kunnissa, kuten Lohjalla on jo rokotettu 16-vuotiaiden ikäryhmää, mutta käsittääkseni me olemme ensimmäisenä laajana kokonaisuutena Suomessa edenneet näin pitkälle rokotuksissa, arvioi Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Rokotusten nopean etenemisen takeena on ollut Essotessa kehitetty rokotustekniikka, jolla yhdestä rokoteampullista saadaan maksimimäärä rokoteannoksia.

Seppälä kertoo, että esimerkiksi yhdestä Pfizerin ampullista saa 5–7 annosta, käytetystä tekniikasta riippuen. Essotessa ampulli tiristetään viimeiseen pisaraan silmäruiskujen ja ilmakuplatekniikan avulla.

Tehokas rokotteen hyödyntäminen on edistänyt asiaa niin, että Essotessa ollaan rokottamisessa Seppälän arvion mukaan 3–4 viikkoa muita alueita edellä.

– Merkittävä asia on se, että olemme alusta alkaen pitäneet rokottamisen omissa käsissämme, emmekä hajauttaneet sitä esimerkiksi työterveyshuollon puolelle.

Nolla tartuntaa

Puoli vuotta jatkuneet koronarokotukset ovat edenneet niin, että noin 45 prosenttia suomalaisista on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Essoten alueella rokotettuja on jo 56 prosenttia.

Toinen päivän hyvä koronauutinen on se, että uusia koronatartuntoja ei ole ilmaantunut tiistain tilannekatsauksen jälkeen. Tuolloin koronalle altistuttiin Urheilupuiston koulussa Mikkelissä.

– Emme ole kiristäneet rajoituksia, vaikka ilmaantuvuus kasvoi yli kiihtymisvaiheen kriteereiden. Päätös vaikuttaa osuneen oikeaan. Altistuneita ja karanteeniin asetettuja on vielä paljon, mutta kesän tilanne näyttää nyt paremmalta kuin aikoihin, Seppälä toteaa.

Nykyiset koronarajoitukset ovat voimassa 17. kesäkuuta asti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka